В Україні може з'явитися вторинний ринок радіочастот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може з'явитися вторинний ринок радіочастот

Казна та Політика
689
Для розвитку ринку телекомунікацій та встановлення істинної вартості радіочастотного ресурсу (РЧР) у нашій країні потрібно створити вторинний ринок. Таку пропозицію висунув член консультативної ради з інформатизації при Верховній Раді Олександр Баранов. На круглому столі, проведеному Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), питання РЧР було одним з ключових через багаторічне відставання України з впровадження технологій 3/4G.
Можливість продавати непотрібні радіочастоти на вторинному ринку дозволить встановити реальну вартість цього дефіцитного ресурсу, вважає пан Баранов. Він зазначив, що для проведення подібної реформи не потрібно міняти Цивільний кодекс, достатньо буде внести зміну до закону про радіочастотний ресурс. Перед цим держорганам потрібно досліджувати, в яких саме діапазонах доцільно вводити такі нововведення. Але вже зараз ясно, що підвищеним попитом користуються радіочастоти, на яких працює мобільний зв’язок. В Україні особливо гостро стоїть питання впровадження мобільного зв’язку “третього” і “четвертого” поколінь.
На думку Олександра Баранова, створення вторинного ринку РЧР дозволить встановити справжню вартість радіочастот, внаслідок чого держава зможе визначити ринковий рівень плати за їх використання. Подібна практика введена у Великобританії, Європейський Союз також планує ввести в країнах співдружності подібну практику.
Нагадаємо, що “Київстар” після низки злиттів і поглинань (тепер в українську бізнес-одиницю групи компаній VimpelCom входять “Українські радіосистеми”, раніше об’єднані з “Голден Телеком”) сконцентрував значну частину радіочастотного ресурсу 900/1800 МГц. Водночас керівництво компанії критикувало кроки уряду щодо підвищення плати за використання РЧР. Частина радіочастот, які могли б бути використані для розвитку перспективних технологій, видана маловідомим компаніям, що так і не приступили до діяльності. В українському законодавстві не передбачено ефективного механізму з повернення і перерозподілу радіочастот, що не використовуються.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас