Газ Китаю за рахунок росіян: Газпром просить підвищення тарифів через китайський проект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ Китаю за рахунок росіян: Газпром просить підвищення тарифів через китайський проект

Енергетика
1215
“Газпром”, який підписав у травні $400-мільярдний контракт з Китаєм, для виконання якого концерном передбачаються багатомільярдні інвестиції, просить уряд РФ допомогти йому з будівництвом труби в Китай за рахунок розморожування внутрішніх тарифів на газ та надання йому податкових пільг. Про це заявив 26 червня заступник голови і голова фінансово-економічного департаменту “Газпрому” Андрій Круглов.
Після укладання китайського мегаконтракта, який аналітики називають збитковим, а “Газпром” – цілком рентабельним, російський президент Володимир Путін несподівано запропонував докапіталізувати “Газпром” за рахунок валютних резервів, щоб допомогти концерну з будівництвом труби в Китай і освоєнням родовищ для її заповнення. Інвестиції в ці проекти оцінюються в $55 мільярдів.
Економісти і Мінфін вважають, що “Газпром” в змозі сам знайти гроші на будівництво заради газового контракту з Пекіном, замість того щоб витрачати резерви скарбниці, які потрібні для підтримки рубля і виплати пенсій у разі падіння доходів від сировинного експорту.
“Газпром”, який, як і інші держмонополії, страждає через стримування тарифів урядом, вважає, що високі ціни на газ на внутрішньому ринку кращі за вливання в капітал.
Намагаючись впоратися з інфляцією, що не бажає знижуватися після щедрих передвиборчих обіцянок президента, влада РФ заморозила в 2014 році ключові тарифи, в тому числі внутрішні ціни на газ. З 2015 року тарифи будуть індексуватися на рівень інфляції, що уріже виручку і інвестпрограми російських держмонополій.
“Газпром” просить дозволити йому збільшити внутрішні ціни на газ на 2 відсотка до рівня інфляції, у 2016 році – на 3 відсотки до інфляції, а в наступні роки концерн хотів би, щоб зростання його цін перевищувало інфляцію на 4 відсотки.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас