Україна та ЄС підписали економічну частину Угоди про асоціацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна та ЄС підписали економічну частину Угоди про асоціацію

Казна та Політика
2893
Україна і Європейський Союз підписали економічну частину Угоди про асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі.
Документ підписали під час саміту ЄС 27 червня в Брюсселі від європейської сторони – президент Європейської Ради Херман Ван Ромпей, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. З української сторони підпис поставив президент Петро Порошенко.
Економічна частина Угоди передбачає глибоку економічну інтеграцію України з ЄС, а також створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі.
Угода про асоціацію між Європейським Союзом і Україною має бути ратифікована усіма 28 країнами-членами ЄС і Києвом.
Проте раніше ЄС схвалив тимчасове застосування певних частин Угоди, які почнуть діяти ще до того, як всі країни-члени ЄС ратифікують документ. До таких частин відносяться положення про зону вільної торгівлі, дія яких розпочнеться, за очікуваннями сторін, з осені 2014 року після ратифікації документа українським парламентом.
Як відомо, політичну частину Угоди про асоціацію Україна-ЄС підписано 21 березня поточного року.
Перший заступник міністра закордонних справ Наталя Галібаренко днями повідомила, що іще до ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС країнами-членами Євросоюзу і після її ратифікації Україною розпочнеться тимчасове застосування більшості положень цієї угоди.
“ЄС зацікавлений у тому, щоб ратифікація Угоди сталася найближчим часом, уряд України також зацікавлений в тому, щоб парламент схвалив Угоду про асоціацію, тому що навіть без ратифікації її іншими державами-членами ЄС, запускається процес її тимчасового застосування”, – сказала вона .
Таким чином, за словами, Н.Галібаренко, на перший день другого місяця після дати передачі до ЄС документа про ратифікацію угоди України, розпочнеться її тимчасове застосування.
Раніше високопоставлений європейський дипломат повідомив, що для початку тимчасового застосування Угоди також необхідно здійснити багато інституційної роботи, зокрема, щодо створення Ради асоціації, відповідних комітетів і підкомітетів.
Київ також очікує, що за умов асоціації будуть прискорені процеси, пов’язані з виконанням Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС, що дозволить вже з 1 січня 2015 року ввести для українців безвізовий режим для поїздок до країн Євросоюзу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас