Банкіри пропонують передбачити можливість кримчанам погашати кредити українським банкам в рублях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри пропонують передбачити можливість кримчанам погашати кредити українським банкам в рублях

Кредит&Депозит
645
Незалежна асоціація банків України пропонує законодавчо передбачити можливість жителям Криму розраховуватися за своїми кредитними зобов’язаннями з банками України в рублях. Про це йдеться у пропозиціях Асоціації законопроекту “Про податковий і митний контроль у вільній економічній зоні Криму і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України” (№ 4032), передає УНН.
Документом передбачається, що жителі Криму можуть погашати кредити, які їм надали українські банки, у гривні або вільно конвертованій валюті.
“На сьогодні всі види соціальних виплат та заробітної плати на території АР Крим здійснюються в російських рублях. Реальність полягає в тому, що через невеликий проміжок часу навіть готівкова гривня буде фізично відсутня на території Криму. Відповідно, у добросовісних позичальників виникають додаткові витрати, пов’язані з конвертацією російських рублів у вільно конвертовану валюту, і необхідність сплачувати комісійну винагороду банкам держави-​​окупанта”, – прокоментувала ініціативу в.о. Виконавчого директора НАБУ Олена Коробкова.
Крім того, НАБУ виступила проти норми законопроекту, за яким банки не можуть здійснювати банківську діяльність на інший (неокупованій) території України, якщо вони входять до банківської групи, створеної за законодавством країни-окупанта, або до банківської групи, створеної за законодавством України, в якій бере участь кредитна організація-резидент країни окупанта. Фактично це означало б заборону діяльності на території України банків, які підпадають під визначення цієї норми. У пропонованій законопроектом нормі немає необхідності, оскільки жоден банк, який має ліцензію Нацбанку України, не працює на території Криму.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас