Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
444
Росія
Ринок сусідських акцій: російський ринок ріс протягом дня на тлі попиту в акціях Юкоса і РАО "ЄЕС Росії".
На фініші сесії в РТС ціна на акції РАО "ЄЕС Росії" виросла на 4.19% - до $0.169, котирування Лукойла знизилися на 0.52% і склали $17.36, акції Мосенерго подорожчали на 3.58% - до $0.0635, котирування Юкоса виросли на 2.39% і склали $12.42, акції Сургутнафтогазу упали в ціні на 1.31% - до $0.415.
До вечора зведений індекс РТС підвищився на 1.23% у порівнянні з попереднім закриттям - до 442.76 пункту.
Обсяг торгів на класичному ринку акцій склав $23.892 млн.
Як відзначили російські експерти, на місцевому ринку поки зберігається оптимістичний настрій. Свята скінчилися, з'явилися нові замовлення. Побоювання з приводу того, що багато учасників зволіють зафіксувати прибуток після довгих вихідних, не виправдалися. Разом з тим, за нашими спостереженнями, учорашній ріст був досить виборчим. Активним попитом користувалися акції Юкоса в чеканні публікації компанією фінансової звітності за 2002 рік. Росли також регіональні телекоми і РАО "ЄЕС Росії". Попит в акціях РАО "ЄЕС Росії" ми пояснюємо тим, що ціна на ці папери переборола визначений рівень опору, і російські інвестори впевнено продовжують їх купувати.
Отже, основний рух цін 15 травня відзначалося в акціях РАО "ЄЕС Росії", де можливе поновлення стратегічної покупки. Крім того, за нашими відомостями, досить активним попитом користалися акції Юкоса, за якими очікується виплата високих дивідендів. Ці два папери і стали основним "движняком" (локомотивом) для ринку РФ.
Україна
Нарешті корпоративні облігації взяли тайм-аут. На вчорашніх торгах у ПФТС працювалися тільки акції. У лідери цього разу вийшли папери Укрнафти (214 468 грн. 30 коп.), ціна яких зненацька знизилася до 18.10 грн.
Угоди з "дніпропетрівцями" Дніпрошиною та Дніпроенерго склали 119 730 т 115 050 грн. відповідно. Папери Запорізького трансформаторного з-ду набрали 96 тис. грн., а його "земляк" Запорізький з-д феросплавів "узяв" 60 тис.
Оскільки облігації учора відпочивали, денний оборот залишав бажати кращого - всього 618 152 грн. 22 коп. Індекс ПФТС зненацька піднявся до оцінки 54.74 пункту.
А зараз традиційні п'ятничні читання.
Підготовка до розміщення євробондів і згідне "наведення порядку" у найбільш "проблемних" областях "державної життєдіяльності" зробили тему інвестпривабливості нашої країни дуже популярною. На жаль, ріст інтересу до України з боку іноземних потенційних інвесторів ніяк не насмілиться перебороти "потенційного бар'єру" і трасформуватися з академічної допитливості в "вульгарні" інвестиції.
Ні до ташкентського самміту ЄБРР, ні після його завершення ми не помітили скільки-небудь серйозних змін у звичній рутині приватизаційно-фондових подій. Як і колись, розпродаж казенної "нерухомості" йде зі змінним успіхом.
Наприклад, днями ФДМУ не вдалося нікого переконати у винятковій привабливості чотирьох АТ. 99.6 % акцій Дніпропетровського з-ду ел.-техн. устаткування, 70.42% акцій Луцького авіапідприємства, 25%+1 акція ВАТ "Перемога", 99.16% акцій столичного ВАТ "Центрелеватормлинбуд" не знайшли свого щасливого власника. Деякі "шорсткості", зв'язані з податками(подібні до тривалої передачі бондів "Нафтогаза" російському "Газпрому") досі заважають перелічити в скарбницю належні за продані російської МТС 26% акцій UMC $87,6 млн.
Тим часом, незважаючи на нерішучість інвесторів-нерезидентів, життя на фондовому ринку країни йшло своєю чергою. З початку травня на торгах у ПФТС обсяг угод з корпоративними паперами склав 77.7 млн. грн. Довгі свята внесли свої корективи в хід торгів. По-перше, вражало гнітюче домінування угод з облігаціями - 74.02 млн. грн. По-друге, віддаючи належне травневим канікулам, ринок 6-7 числа зробив паузу. У ці дні обороти упали до мінімуму. Відсутність "свіжих грошей" на ринку виразилося в приблизній сталості індексу ПФТС, що до 15 травня перервалося помітним ростом до рівня 54.74 пункту.
Убогі обороти сектора акцій (3.68 млн. грн.) все-таки дозволяли зробити деякі висновки. У звітний період лідером стала вітчизняна "нефтянка" - з паперами Укрнафти було укладено угод на 1.04 млн. грн., причому її ціна виросла на 2.5%. Думаю, не обійшлося без впливу ймовірної участі компанії попрацювати в "звільненому" Іракові.
Щоденна "старанна" участь у торгах паперів Домобудівного к-ту №4 вивело емітента на друге місце в рейтингу з результатом 0.73 млн. грн. Перманентні угоди з акціями комбінату - природна реакція на внесок будіндустрії в квітневий ріст ВВП країни на 7.4%, що відзначив перший віце-прем'єр Микола Азаров. Помітними були угоди з паперами Заготовощкооперації (0.72 млн. грн.), що цілком доречно в зв'язку з квітневим подорожчанням овочів (у середньому на 7-9.4%).
Ще однією особливістю, що ймовірно має зв'язок як із квітневими успіхами електроенергетиків, так і з підготовкою енергогосподарства до червневого візиту МВФ, стали часті, хоча і малооб”ємні угоди в секторі ЕНЕРГО, зокрема з паперами Центренерго, Західенерго, Дніпроенерго і Київенерго.
Серед корпоративних облігацій виділявся ТОВ Метален, з паперами якого 3 травня було укладено угод на 46 млн. грн. Аркада-Фонд помітно відстав від лідера, зумівши набрати 21 млн. грн. Облігації "Сармата" "узяли" 4.24 млн. грн. Таким чином, розподіл активності в ПФТС ще раз показує неабиякі перспективи ринку "приватних" облігацій на тлі томливого чекання своєї години акціями.
Ми не виключаємо прогресу на цій ділянці при позитивному результаті зустрічі з місією МВФ у червні. Однак "затхлу" атмосферу ринку казенних облігацій, схоже, не "розвіє" і перерахування першого траншу кредитів Фонду. Спроба Мінфіну 13 травня розмістити ОВДП терміном звертання 182 дні і 455 днів закінчилася звичним конфузом по "традиційній" причині - прибутковість у банківських заявках перевищувала рівень прибутковості, запропонований Мінфіном, відповідно - 8,0 і 11,0%. Результативне розміщення 3-х місячних паперів (на 10 млн. грн. при прибутковості 7.7%) викликає досаду через короткий термін позики, не здатного реально поліпшити ситуацію в бюджетній сфері. Думаю, крім Мінфіну, що завзято не бажає підвищувати прибутковість "довгих" ОВДП, усі бачать очевидну "кризу жанру" на ринку внутрішніх позик.
Валюта
Росія
Середньозважений курс долара Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 30,8967 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США USD/RUB_UTS_TOD за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії понизився на 818 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 30,8880 RUR/USD, максимальний - 30,9760 RUR/USD. Було укладено 625 угод. Обсяг торгів склав $132,654 млн. Остання угода була зроблена за курсом 30,8921 RUR/USD.
До опівдня в першопрестольній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 30,86 RUR/USD - КБ "Совінком"; кращий продаж: 30,86 RUR/USD - КБ "Сфінкс-Банк".
Середня покупка: 30,81 RUR/USD, середній продаж: 30,91 RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад _1000 склали:
Покупка: 35,42 RUR/EUR - АКБ "Іфко-банк"; Продаж: 35,42 RUR/EUR - ОК "Відрадне".
Отже, долар у Москві знизився на 9 копійок, до 30 карбованців 89 копійок. Банк Росії почав дії, що випереджають - бачачи, що ринок набудований на подальше зниження долара, він пересунув заявку на покупку валюти на 9 копійок униз, на рівень 30 карбованців 89 копійок. Ринок охоче пішов за ЦБ, практично всі угоди полягали за курсом 30.89 руб./долар. Таким чином, за післясвятковий тиждень долар знизився на 21 копійку.
Російські валютники "промахнулися" (як Акела у відомому мультику). Справа в тім, що всі учасники тамтешнього валютного ринку звикли до того, що ЦБ коректує курс долара на початку тижня, і готувалися до того, що ЦБ може відмовитися від підтримки долара на оцінці 30.98 у найближчий понеділок, 19 травня. Але це були лише припущення у відношенні суб'єктивного фактора, цілком обумовленого ЦБ: і Банк Росії, прекрасно розуміючи, що ринок готується до руху вниз (а виходить, і до можливих спекуляцій) вирішив випередити події і зрушив вниз свою заявку на покупку валюти вже сьогодні.
Курс упав на 9 копійок, до рівня 30 карбованців 89 копійок за долар. Загальне зниження долара склало на нинішньому тижні 21 копійку - досить багато, але, з огляду на зниження долара на світових ринках на початку травня, цілком логічно. У порівнянні з максимумом поточного року (близько 31 карбованця 90 копійок, до цього рівня іноді доходили котирування в СЕЛТ у перші дні року) долар втратив вже цілий карбованець.
Зараз, відзначимо, ринок залишається спокійним, обсяги операцій на ЕТС і в СЕЛТ невисокі - це контрастує з періодом лютого-квітня, коли на ринку йшли дійсні баталії, ЦБ приходилося купувати величезну кількість валюти, плавно знижуючи курс. Зараз же все виглядає як абсолютно плановий ціновий рух - ринок набудований на зниження долара, але не атакує ЦБ, а реагує на його дії.
Відзначимо, ЗВР при цьому ростуть, і стрімко - так, їхній приріст за перший травневий тиждень склав 900 млн. доларів (дані опубліковані вчора). Але цей ріст - наслідок не тільки ринкових покупок валюти ЦБ, але і переоцінки резервних активів ЦБ, номінованих у євро. Євро сильно виріс до долара, і зниження курсу долара до карбованця - природний наслідок орієнтації ЦБ на валютний кошик, що складається зараз, за непрямими оцінками, з євроактивів приблизно на 30%.
Стан грошового ринку більш-менш спокійний, ставки по короткостроковим МБК складають 1.5-2% річних, залишки на коррахунках клк помітно знизилися - на 1 млрд. карбованців. до 98 млрд. карбованців. Більш помітно знизився обсяг засобів, що знаходяться в ЦБ на депозитах - на 7 млрд. карбованців, до 68 млрд. карбованців. Імовірно, відтік ліквідності викликаний покупками банками їхніми клієнтами держпаперів. Питання про те, чи буде ЦБ знижувати курс на наступному тижні, відкритий, хоча все тепер промовляє на користь перепочинку - означаючої, що на наступному тижні нових курсових рухів ми не побачимо.
Україна
На вчорашній доларовій сесії валютного міжбанку НБУ був змушений викупити біля $10 млн "безхазяйної зелені" за курсом 5.3306 UAH/USD.
Сьогодні сесія стартувала з оцінки 5.3310/5.3330 UAH/USD(як і вчора).
До 10.20 намітилися перші кроки по звуженню маржі: 5.3312/5.3335 UAH/USD. Здавалося, короткі (адже сьогодні п'ятниця!) валютні торги підуть за звичним сценарієм і швидко закінчаться. На жаль, "поспішаючих" дилерів чекало розчарування - точно опівдні курс долара став вище - 5.3320/5.3350 UAH/USD. Перед перервою на обід, у 12.55, долар "у степах України" зробив ще один крок нагору - 5.3361/5.3386 UAH/USD. Ситуація виникала досить цікава, однак ми б не стали поспішати з констатацією зміни тренда на ринку безготівкової "зелені". Думаю, сьогодні на міжбанку відбулося те ж, що сталося 13 травня: на тлі зниження курсу євро "у планетарних масштабах", наші валютники встигли "злити" цю валюту по високому (із учорашнього дня) офіційному курсу і "зайняли чергу" за доларом.
Отож, після обіду курс безготівкового долара на міжбанку не змінювався, не виходячи за рамки 5.335-336/5.338 UAH/USD. Думаю, є висока імовірність повторення ситуації від 13 травня, коли сесія завершилася "мініінтервенцією".
Як ми і припустили, вчора наявний долар у Дніпропетровську ввечері став дешевше: 5.330/5.335 UAH/USD. Обороти ринку 15 травня виявилися (зі слів дилерів) на "трієчку з плюсом". Сьогоднішні торги почалися обережно: 5.33/5.34 UAH/USD. До 12.00 деякі просунуті валютники повернулися до вчорашніх курсів - 5.330/5.335 UAH/USD. У порівнянні з учорашнім днем, котирування євро на батьківщині застою продовжували повільно сідати і досягли оцінки 6.06/6.09 UAH/EUR. Однак на тлі досить спокійного ринку "зелені" і євро виділявся попит на російську валюту. Вже з вчорашнього дня карбованець запитували навряд чи не частіше євро. Думаю, поштовхом до цього стало зміцнення російської валюти на торгах у Москві до рівня 14-місячного рекорду.
Цікаво відзначити, що котирування карбованця піднялися в Харкові й інших містах країни.
До речі, "зелень" в інших центрах України помітно припала. Але не скрізь. Півкопійочний відкіт стався Києві протягом сьогоднішньої сесії, у Харкові й в Одесі. У Донецьку й у Запоріжжі на місцевих ринках курси не змінилися.
До нинішнього уикэнду, 16 травня на ринку наявних України сформувалися наступні котирування "зелені" і євро: Харків - 5.335/5.345, євро - 6.05/6.12 UAH/EUR, Київ - 5.32/5.335, євро 6.08/6.12 UAH/EUR(з полудня - 5.32/5.33, євро 6.04/6.10 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.32/5.34, євро 6.03/6.09 UAH/EUR, Донецьк - 5.32/5.35, Одеса - 5.33/5.35, Сімферополь - 5.333/5.340, Феодосія - 5.325/5.335 UAH/USD.
Після 14-ти в дніпропетровських оптовиків долар досяг рівня 5.325/5.335-337 UAH/USD, активність на ринку була невисокою.
На карбованцевій сесії валютного міжбанку ціни на російську валюту виросли вже в самому дебюті торгів: 0.1724/0.1728 UAH/RUR. З 10.15 до 12.30 на ринку курси карбованця не мінялися, завмерши в оцінки 0.1724/0.1727 UAH/RUR.
Натурально, до 12.50 стався традиційний відкіт: 0.1720/0.1726 UAH/RUR, що сьогодні був "щадящим".
На ринку ресурсів сьогодні зниження інтересу до безготівкової гривні продовжилося - ставки по гривневих кредитах overnight припали. Точно до оцінки 1/3.5% річних. Надалі ніякого руху тут відзначено не було.
Прогноз
Що стосується перспектив російського фондового ринку, у наших сусідів ще є запас для підвищення, хоча потенціал росту обмежений - близько 7-8% по індексі на найближчий місяць.
На думку автора, російський ринок виглядає зараз досить упевнено, однак з цього рівня навряд чи варто очікувати значного росту котирувань. З іншого боку, якщо ринок скоректується вниз, це повинно підстьобнути більш активні покупки. Поки немає серйозних передумов для сильного падіння - це ми можемо затверджувати напевно.
На валютному ринку України також немає причин для різких "телодвижений". По-перше, справа йде до літа, коли бізнес втрачає активність. По-друге, сьогодні навіть самі запеклі бізнесмени воліють не ризикувати, почекавши прояснення на світових ринках і лише після того як побачать перші ознаки поліпшення ситуації, почнуть згідні дії з валютою.
На ринку наявних все йде за планом - частина нової гривни "зв'язалась" УКВ, зараз тут затишок. У всякому разі нинішнє зниження курсів "зелені" - звичайні спроби дилерів "намацати" оптимум для збереження обороту. Акцентований інтерес до карбованця може закінчитися після стабілізації курсу долара в Москві. Втім, сьогодні Центробанком РФ "керує" неабияка інфляція. Звідси і зниження карбованцевої емісії з валютного ринку.
У нас, до речі, відбуваються подібні речі, однак, масштаби, зрозуміло, поменше.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас