Росія виділить мільярди на підтримку товарів за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія виділить мільярди на підтримку товарів за кордоном

Світ
715
До 1 листопада в Росії буде створено єдиний центр кредитно-страхової підтримки експорту, також з бюджету може бути виділено кілька десятків мільярдів рублів на кредити і страхування експортних контрактів.
Уряд хоче підтримати експортерів в галузях, де досі російські виробники не витримують конкуренції.
“Ми ставимо мету щорічно збільшувати російський експорт неенергетичних товарів не менше ніж на 6%”, – заявив президент Володимир Путін на економічному форумі в Санкт-Петербурзі в травні цього року.
Інструменти підтримки експорту він обговорював з членами уряду 11 червня, за підсумками розпорядився створити на 1 листопада єдиний центр кредитно-страхової підтримки експорту на базі двох “дочок” ВЕБа – Російського агентства зі страхування експортних кредитів і інвестицій (ЕКСАР) і Росексімбанку. Відповідне доручення в середу опубліковано на сайті Кремля.
Росексімбанк видає експортні кредити, ЕКСАР забезпечує страхування експортних угод (по кожній угоді може покрити до 95% збитків по політичних ризиках і до 90% – по комерційних). 100% акцій банку буде передано у власність ЕКСАР.
Для держпідтримки несировинного експорту ВЕБу може знадобитися докапіталізація в 3-3,5 млрд дол. до 2018 р., а необхідний обсяг субсидування процентних ставок повинен скласти близько 15-20 млрд руб. щорічно, говорив у лютому міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв. Глава ВЕБ Володимир Дмитрієв не відкидав, що джерелом цих коштів може бути прибуток ВЕБ і кошти бюджету.
Зараз обговорюється, що центру підтримки експорту може бути виділено до 60 млрд руб. та субсидій на компенсацію витрат за кредитами російської експортної продукції протягом двох-трьох років до 35 млрд руб., говорить федеральний чиновник. Представник ЕКСАР Катерина Карасіна ці суми не підтверджує, вказуючи, що обговорення обсягів докапіталізації та субсидування ще ведеться, вихід на міжвідомче обговорення передбачається на початку липня.
Зараз єдиним затвердженим “дорожньою картою” з експорту рішенням є збільшення статутного капіталу Росексімбанку цього року до 10 млрд руб. за рахунок коштів бюджету, каже Карасіна. Це початковий обсяг фондування для запуску операцій центру.
В “дорожній карті” з розвитку експорту значиться, що необхідно підтримувати і експортерів з малого та середнього бізнесу, а також збільшувати обсяги кредитування експорту. ВЕБ (включаючи “дочки”) повинен цього року видати кредитів на 1 млрд дол. на підтримку експорту, в 2015р. – вже на 4,3 млрд дол., до 2018. обсяг має бути доведений до 18,2 млрд дол.
ЕКСАР вже в цьому році має застрахувати експорт в обсязі близько 3,4 млрд дол., передав РБК через представника гендиректор агентства Петро Фрадков. Темп зростання обсягів підтриманого агентством експорту в 2014р. повинен скласти не менше 50% відносно рівня минулого року. За підсумками 2013р. агентство більш ніж у п’ять разів збільшило обсяг операцій з підтримки експорту – близько 73 млрд руб. (2,1 млрд дол.) і підтримало 60 експортерів.
ЕКСАР в 2013р. страхувала російський експорт в деякі країни СНД, Кубу і Китай, галузева структура – металургія, енергетичне машинобудування, продукція хімічної промисловості та сільського господарства та ін., перераховує Фрадков.
Мінекономрозвитку допрацьовує Національну експортну стратегію, вона має бути внесена в уряд в грудні 2014р. У ній планується прописати стратегічні напрямки експорту, які отримають держпідтримку – кластери національних конкурентних переваг, повідомив РБК представник міністерства.
Поки Росія намагається вийти на ринки, де вона не витримує конкуренцію, йдеться в матеріалах експертів РАНГіДС. Серед товарів з низькою конкурентоспроможністю товари з високою доданою вартістю: ядерні реактори, устаткування, предмети одягу.
“Продукція, що випускається, за більшістю параметрів програє зарубіжним аналогам, причому якщо донедавна місцеві продуценти мали перевагу хоча б у ціні, то з експансією машинобудівних компаній з Китаю вони позбулися і її”, – йдеться в дослідженні.
Витримати конкуренцію Росія може тільки на сировинних ринках: нафтовому, металургійному, традиційно сильні позиції в збройній галузі, поставках жирів і масел, добре за кордоном купують камчатські краби та інші ракоподібні, молюски і безхребетні.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас