Академію наук України просять відкоректувати свої пріоритети - через агресію Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Академію наук України просять відкоректувати свої пріоритети - через агресію Росії

Казна та Політика
937
Продовження науково-технічного співробітництва з Росією в умовах агресії останньої викликає обурення наукової спільноти.
Про це йдеться в листі міністра освіти і науки Сергія Квіта президенту НАН України Борису Патону.
«Військова агресія Росії проти нашої держави вже призвела до втрати потужної наукової та освітньої інфраструктури в тимчасово окупованих АР Крим та місті Севастополь, а також до фактичного колапсу наукової та освітньої діяльності на більшій частині території Донбасу», – пише Квіт. На жаль, зазначає він, керівництво російської науки і більшість російського наукового співтовариства підтримують агресивну політику Президента Росії. В якості красномовного прикладу цього можна назвати статтю президента РАН В.Фортова «Науковий Крим: повернення додому» («У світі науки», № 6, 2014), яка беззастережно схвалює захоплення росіянами наукових об’єктів НАН і МОН на території окупованого Криму.
У зв’язку з цим, пояснює глава Міносвіти, наукові установи України поставлені перед необхідністю значного коригування традиційних науково-технічних зв’язків. «Такі зв’язки з РФ фактично втратили свою перспективу, оскільки ми не можемо очікувати швидкої нормалізації міждержавних відносин за умови продовження відвертої підтримки з боку РФ терористів на Донбасі та відмови навіть обговорювати проблему Криму. Більше того, співпраця в галузі технологій значною мірою потрапляє під пряму заборону на військову співпрацю з російськими установами, оголошену Президентом України», – підкреслює Квіт.
Водночас, зазначає він, на адресу Міністерства надходять численні звернення від української наукової спільноти у зв’язку зі спільними заходами, що проводяться НАН та її інститутами. Так, на жовтень 2014 року в Одесі має пройти шостий україно-російський семінар «Розвиток атомної енергетики – фактор сталого міждержавного співробітництва», який традиційно проводиться під егідою НАНУ та РАН. Тим часом, сама назва і тематика такої конференції з урахуванням стану неоголошеної війни і силове захоплення Росією ядерного об’єкта в Севастополі, відповідальність за який в МАГАТЕ досі несе Україна, не може не викликати справедливого неприйняття громадськості.
Особливе обурення викликає і практика проведення конференцій, наприклад «Енергетика, Економіка. Екологія, Ефективні шляхи комплексного розвитку», яка повинна пройти у вересні на території окупованого Криму, що є прямим порушенням чинного законодавства.
З урахуванням усього вищесказаного, Сергій Квіт пропонує створити під егідою МОН і з залученням співробітників НАН і галузевих академій Міжвідомчу робочу групу з напрацювання нової Концепції пріоритетів міждержавного науково-технічного співробітництва України, яка б врахувала особливості ситуації, що виникла після російської агресії.
Міністр освіти підкреслює, що дана ситуація вимагає скоординованості дій МОН і НАН «з метою мінімізації втрат і максимального використання шансів, які відкриває перед Україною підписання договору про Асоціацію з ЄС і солідарність світової демократичної спільноти».
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас