Банки гинуть у боротьбі за курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки гинуть у боротьбі за курс

Фондовий ринок
1291
Поки НБУ довільно трактує поняття «валютні спекуляції», зупинити процеси неможливо
Національному банку не вдається впоратися з валютними спекулянтами. Регулятор заявляє, що санкції не спрацьовують виключно через корумпованість судової системи. При цьому банкіри звинувачують Нацбанк в нездатності встановити чіткі критерії спекулятивності валютних угод.
САНКЦІЇ НЕ ПРАЦЮЮТЬ
Незважаючи на постійні заяви Нацбанку про неприпустимість спекуляцій на валютному ринку, банки продовжують здійснювати такі операції для додаткового заробітку. Можливостей у них для цього зараз вистачає, оскільки курс долара постійно коливається в межах 30-40 копійок. Тому регулятор вирішив застосувати кардинальні заходи впливу до таких порушників і почав відкликати у них ліцензії на проведення валютних операцій. За останні два місяці санкції торкнулися двох установ.
Це досить жорстка санкція. Адже вона означає, що фактично банк не може здійснювати ніяких інших операцій за винятком своїх основних послуг: залучення вкладів у гривні та банківських металах, відкриття та ведення рахунків, а також розміщення залучених коштів. Банк не може здійснювати валюто-обмінні операції, вести рахунки клієнтів у валюті та нерезидентів у гривні, мати кореспондентські рахунки у валюті, залучати кошти або торгувати ними на валютному українському та міжнародному ринках. Однак цей захід не подіяв – через декілька днів після застосування санкцій ліцензії банків були відновлені за рішенням судів. У НБУ це пояснюють виключно неправомірними діями законників.
ПЛАТА ЗА ДРІБЯЗОК
Тому поки НБУ відмовився від відкликання ліцензій, а вирішив карати банки за валютні операції навіть на незначні суми «за штучно завищеним курсом, який не відповідає поточним ринковим очікуванням» – про це йдеться у його листі № 29-113/27990. Такі дії банків, на думку регулятора, призводять до штучного коливання валютного курсу і дестабілізації ринку. Тому центробанк зобов’язав керівників кредитних установ взяти під особистий контроль здійснення операцій з торгівлі валютою на міжбанку.
«Всі угоди здійснюються за ринковим курсом, а одну операцію ставлять за максимальним. Наприклад, ринок торгується по 12 грн./$, а дрібну угоду на $3 тис. ставлять по 12,5 грн. Це робиться спеціально, щоб підвищити курс на тіньовому ринку», – пояснює Степан Кубів.
Банкіри незадоволені такою позицією регулятора. Вони нарікають на те, що НБУ не встановлює жорстких меж, за які курс виходити не повинен, а лише сам визначає, які котирування є завищеними. «Взагалі для банків спекуляції – це нормальна господарська діяльність, оскільки вони спочатку залучають гроші на депозити за однією ціною, а видають їх у вигляді кредитів за іншо. Тому Нацбанк сам винен – ​​в його постановах ніде не написані чіткі критерії спекуляцій. Не зрозуміло, що є «значним відхиленням курсу» – на 0,5% або на 2%? І хто повинен визначити, яка саме цифра значна?»- дивується перший заступник голови правління Укрсоцбанку Сергій Маноха.
Олена Губарь
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас