Нова реформа: податок з доходів фізосіб хочуть прив'язати до прописки українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова реформа: податок з доходів фізосіб хочуть прив'язати до прописки українців

Казна та Політика
6250
У Верховній Раді підготували реформу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Парламентарії з депутатської групи «Суверенна європейська Україна» пропонують перераховувати прибутковий податок до бюджетів міст і селищ за місцем податкової реєстрації громадян. Як випливає з документа під авторством Володимира Литвина, Ігоря Єремєєва, Сергія Мартиняка, Сергія Лабазюка і Степана Івахіва, співробітники компаній у Києві, що мають прописку в інших регіонах, будуть сплачувати ПДФО до бюджету своїх рідних міст, де вони зареєстровані. «Прийняття законопроекту сприятиме наповненню місцевих бюджетів, зростання ролі органів місцевого самоврядування у регулюванні діяльності та управління значною частиною громадських прав в інтересах місцевого населення», – сказано в пояснювальній записці до проекту.
Столичне питання
Якщо для малих міст зміни виглядають багатообіцяючими, то для великих центрів внутрішньої трудової міграції – Києва, Харкова чи Львова – навпаки загрожують втратою частини податкових надходжень. Причому столиця може постраждати більше за інших: на сьогодні вона і так змушена перераховувати до державного бюджету 50% ПДФО. Влада міста не перший рік наполягає на скасуванні цієї норми, оскільки, окрім Києва, жодне місто не має таких зобов’язань. Отже, відтік податкових надходжень до столичного бюджету після прийняття закону може скоротити і надходження до держскарбниці. За бюджетом Києва на 2014 р., надходження від ПДФО заплановані на рівні 9076 млн грн. Сума вилучень цього податку державою аналогічна. «Київ на сьогодні єдина територія в Україні, де діє таке дискримінаційне вилучення. І ми зобов’язані відновити справедливість і повернути норму, коли 100% ПДФО буде залишатися в міському бюджеті», – заявив мер Києва Віталій Кличко. Відчуваючи бюджетні труднощі, торік Київ звертався до Мінфіну за додатковою субвенцією в 7,5 млрд грн, насамперед для вирішення комунальних проблем. Міські чиновники також ставили питання, що місто не може планувати реалізацію великих інфраструктурних проектів, будучи залежне від вилучень ПДФО та очікування субвенцій. З цієї ж причини місто постійно відчуває труднощі на ринках запозичення, не маючи достатнього грошового ресурсу.
Зайти з тилу
Останнім часом ініціатива депутатів далеко не перша у намірах провести реформу прибуткового податку. За бюджетним законодавством, ПДФО розподіляється наступним чином: 75% суми податкові органи зараховують до обласних бюджетів, а 25% – до бюджетів селищ, сіл і міст районного значення. В уряді на рівні робочих груп під кураторством віце-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана обговорюється ідея змінити модель податку таким чином, щоб Київ перераховував тільки 25% зібраного на своїй території ПДФО. Обговорюється також сценарій, за якого частина податку буде надходити не тільки до першого кошика бюджету (обов’язкові платежі, що враховуються при визначенні трансфертів), але і до другого – власні кошти території, що не враховуються при визначенні трансфертів. Крім Гройсмана, реформою ПДФО займається Державна фіскальна служба. Керівник ГФС Ігор Білоус також підтвердив, що його відомство готує поправки до Податкового кодексу щодо ПДФО. Щоправда, які – не уточнив. За словами експерта Асоціації міст України Олександра Слобожана, на сьогодні через недосконалість податкового кодексу та неефективну роботу органів податкової бюджети невеликих населених пунктів не в повному обсязі отримують кошти з ПДФО, які перетікають до більш великих населених пунктів. Експерт визнає: реформа податку потрібна. Проте залишається не зрозумілий формат адміністрування сплати ПДФО, складності якого ляжуть на плечі самих компаній.
Міста більше влаштовує формат, який дещо відрізняється від того, що пропонує група Литвина – Єремєєва. Мова йде про те, щоб ПДФО зараховувався за місцем роботи підприємств, а не їхньої реєстрації, як це відбувається зараз. «Працівники цих юросіб і самі підприємства використовують і зношують інфраструктуру в тих населених пунктах, де у них є структурні підрозділи», – сказав «Капіталу» Слобожан. З ним погоджується мер Славутича (Київська обл.) Володимир Удовиченко. За словами градоначальника, якщо прибутковий податок сплачуватиметься за місцем фактичного розташування виробництва, місто зможе направляти їх на соціальну інфраструктуру. «Вони працюють на Київ, але живуть же тут», – підкреслив Удовиченко.
Галина Калачова, Ростислав Шаправський
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас