Сбербанк Росії вирішив об'єднати дочірні структури в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сбербанк Росії вирішив об'єднати дочірні структури в Україні

Кредит&Депозит
1572
Сбербанк России планує об’єднати свою однойменну українську дочірню фінустанову и львівський VS Bank, який належить Сбербанку Європа (входить до групи Сбербанку Росії). Про це йдеться в матеріалах презентації Сбербанку з випуску євробондів. Голова правління Сбербанку Росії (Україна) Ігор Юшко ще рік тому говорив, що ймовірність прийняття рішення про об’єднання банків дуже висока, хоча не виключав і варіант продажу банку. Жодна з українських дочірніх структур Сбербанку Росії на запит вчора не відповіла.
Європейська позиція
Процес об’єднання дозволив би оптимізувати витрати і знизити адміністративні витрати двох фінустанов шляхом ліквідації дубльованих функцій і відділень. За рахунок мережі відділень VS Bank в західній Україні фінустанова могла б зміцнити позиції в цьому регіоні. Говорити про продаж VS Bank зараз не має сенсу – інвесторів мало цікавлять українські фінустанови. За словами директора рейтингового агентства «Стандарт-Рейтинг» Андрія Нікітіна, найбільш раціонально приєднати менший банк до більшого або через викуп провести переведення активів і пасивів в більший банк, а менший банк з формальним балансом ліквідувати.
На думку голови правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолія Гулея, не виключений варіант зміни назви після об’єднання двох установ. «Можливо, це пов’язано якраз з атаками на філії Сбербанку в Україні. Якщо банки об’єднаються, то буде ребрендинг. Їм потрібно по-новому позиціонуватися в Україні – це факт», – підкреслив Гулей. На відміну від Сбербанку, VS Bank в основному позиціонує себе як європейська фінустанову. Приміром, наприкінці березня українська «дочка» Альфа-Банку змінила російських акціонерів на кіпрських. Тепер українським банком володіє ABH Ukraine Ltd, зареєстрована на Кіпрі. Це дозволяє Альфа-Банку (Україна) позиціонувати себе як банк із західними інвестиціями.
Оптимізаційний варіант
Якщо злиття VS Bank і Сбербанку Росії (Україна) все ж таки відбудеться, істотних змін у фінансових показниках очікувати не варто, вважають експерти. «Це обумовлено невеликим розміром присоединяемого банку», – зазначає начальник сектора ринкових досліджень Українського кредитно-рейтингового агентства (UCRA) Віктор Шулик.
За даними НБУ, на 1 квітня українська дочка Сбербанку Росії займала 8-е місце з активами 42,5 млрд грн. Кредитний портфель банку склав 34,4 млрд грн, з них 33 млрд грн – борги юросіб і лише 1,3 млрд грн – борги населення. У структурі депозитного портфеля ситуація протилежна. З сумарного обсягу 19,6 млрд грн лише 5 млрд грн – кошти юросіб, а решта 14,6 млрд грн – гроші приватних клієнтів. В останні роки банкіри часто нарікали на політику Сбербанку Росії, який переманював великих корпоративних клієнтів більш лояльними умовами за кредитами. У січні-березні Сбербанк Росії отримав прибуток 103,6 млн грн.
Водночас VS Bank займає 74-у позицію серед українських банків із загальним обсягом активів в 2,26 млрд грн. На початок квітня його кредитний портфель склав 1,7 млрд грн, з них 1,3 млрд грн – кредити юрособам і 405 млн грн – позики населенню. Депозитний портфель банку за підсумками першого кварталу становив 866 млн грн, з яких 295 млн грн – кошти юросіб і 571 млн грн – кошти населення. Збиток фінустанови в першому кварталі склав 22,8 млн грн.
«Приклад об’єднання Укрсоцбанку та Унікредитбанк показує, що це дуже тривалий і витратний процес, – говорить Анатолій Гулей. – Не факт, що в підсумку по балансу це дасть позитивний результат. Коли об’єднували Донгорбанк і ПУМБ, вони хотіли об’єднати два баланси, але НБУ був категорично проти, так як вимагав зменшення капіталу створеного банку». У підсумку довелося приєднати один банк до іншого на умовах філії і зменшити розмір капіталу. Такий же сценарій може бути використаний і для «дочок» Сбербанку Росії.
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас