Криза в Іраку завдала удару по найбільш вразливих валютах emerging markets - "тендітній п'ятірці" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза в Іраку завдала удару по найбільш вразливих валютах emerging markets - "тендітній п'ятірці"

Валюта
1412
Зростання цін на нафту, пов’язане з кризою в Іраку, очевидно, підірвало зусилля найуразливіших країн, що розвиваються, з підвищення інвестиційної привабливості і повернуло так звану “тендітну п’ятірку” валют до найменш привабливих активів.
Індонезійська рупія, південноафриканський ранд, індійська рупія і турецька ліра, що входять до цієї групи, протягом останнього місяця виявилися лідерами падіння серед 31 основної валюти, що відслідковується Bloomberg, хоча бразильський реал мало змінився після трьох місяців зростання. Societe Generale SA і BNP Paribas SA рекомендують продавати ліру, а Citigroup Inc. назвала обидві рупії найбільш ризиковими азіатськими валютами.
“Нас все більше турбує ситуація в Іраку, яка може негативно вплинути на динаміку активів країн, що розвиваються”, – йдеться в огляді, підготовленому головним лондонським стратегом SocGen з ринків Бенуа Анном. Нафта “стає головним індикатором ризику для ринків, що розвиваються”, зазначив він.
Термін “тендітна п’ятірка” був запропонований аналітиками Morgan Stanley в серпні 2013 року для опису особливо вразливих валют, які обертаються в країнах з дефіцитним рахунком поточних операцій і високою залежністю від іноземних інвестицій.
Враховуючи, що зовнішньоторговельний дефіцит цих країн багато в чому пов’язаний з імпортом нафти, зліт цін на сорт Brent до дев’ятимісячного максимуму може вплинути на їхню економіку особливо сильно і призвести до ослаблення національних валют.
Отримати коментар Morgan Stanley щодо динаміки “крихкої п’ятірки” не вдалося.
“Ризики для валют “крихкої п’ятірки” зросли. Вони можуть бути пов’язані як з торговими потоками, інфляцією і бюджетною ситуацією, так і з погіршенням настроїв інвесторів, – заявив стратег HSBC Holdings Plc у Гонконгу Цзюй Ван. – Індонезійська й індійська рупії дійсно демонструють відставання динаміки в період високих цін на нафту. Обидві країни, швидше за все, постраждають від зростання витрат на імпорт нафти і від посилення інфляційного тиску. Подорожчання сировини може відбитися і на лірі, до того ж вона обертається в країні, близькій до зони іракського конфлікту”.
Індонезійська рупія минулого місяця подешевшала на 3,2%, 18 червня вона опустилася до 4-місячного мінімуму в парі з доларом США – 12027 рупій/$1. Зниження індійської рупії, ренда і ліри становить від 2,6% до 2,8% за місяць.
Реал завдяки інтервенціям бразильського ЦБ додав за останній місяць 0,2%.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас