7 найбагатших терористичних угруповань в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

7 найбагатших терористичних угруповань в світі

Кримінал
14085
На тлі подій в Іраку, де після нападу бойовиків руху “Ісламська держава Іраку і Шама” (ІГІЛ) панує хаос, пропонуємо вам подивитися на список найбагатших терористичних угруповань. Підривна діяльність – великий бізнес, і розцінки тут великі.
7. “БОКО ХАРАМ”: БІЛЬШ НІЖ $70 МЛН
“Боко харам” – терористичне угруповання з Нігерії, яке намагається повалити владу країни і перетворити її з світської держави на мусульманську. Учасники угруповання атакували штаб-квартиру ООН, а зовсім недавно взяли в заручники 200 нігерійських школярок, пояснивши це тим, що “освіта за західним типом є гріх”. Вважається, що “Боко харам” вдалося зібрати бюджет, розмір якого перевищує $70 млн. Такі гроші терористи заробили в період 2006-2011 рр.
6. “ЛАШКАРЕ-ТАЙБА”: $100 МЛН НА РІК
Якщо вам здалося, що попередні учасники рейтингу заробляють на крові багато, то що вже говорити про їхніх пакистанських “колег” “Лашкаре-Тайба”. Ці терористи отримують $100 млн щороку! Угруповання відоме своїм цинізмом і лицемірством. Вони утримують декілька шкіл і лікарень в Пакистані, але при цьому вбивають людей як у своїй країні, так і, зрозуміло, у ненависній Індії. Левова частка фінансування надходить до терористів у вигляді пожертвувань зацікавлених у їхній діяльності осіб та організацій ісламістського толку.
5. РЗСК-АН: $80-350 МЛН НА РІК
РЗСК-АН, угруповання в Колумбії, чия повна назва звучить так: “Революційні збройні сили Колумбії – Армія народу”. Це марксисти, які ненавидять США і грають на геополітичній арені ще з 1960 р. Велика частина злочинів вчинена ними на території своєї ж країни, де вони полюють на капіталістів і імперіалістів. Коли фінансування не вистачає, угруповання заробляє гроші на продажі наркотиків.
4. “АЛЬ-КАЇДА”: $100 МЛН НА РІК
Одна з найвідоміших терористичних груп, що влаштувала теракт в Нью-Йорку, який поклав початок масштабній війні Америки з тероризмом і низкою близькосхідних держав. Події 11 вересня продемонстрували улюблену тактику “Аль-Каїди”, яка віддає перевагу всім іншим способам вбивства підрив смертників. Група, назва якої перекладається російською як “База”, діє з 1980 р. Її головна перевага – зв’язок з десятками інших подібних угруповань і контроль над ключовими грошовими потоками. Коли США оголосили “Аль-Каїді” війну, бюджет організації оцінювався в $30 млн. Сьогодні мова йде вже про $100 млн на рік.
3. “ТАЛІБАН”: $400 МЛН НА РІК
Знаменитий “Талібан” є одним із найбагатших і “різнопланових” угруповань. Терористи діють в Афганістані, де ще з радянських часів веде підривну діяльність. $400 млн на рік “Талібану” забезпечує передусім продаж наркотиків. Терористи також займаються продажем людей у ​​рабство, вимаганням і отримують пожертви від ісламістських організацій з усього світу. І все ж таки саме опій, якого, незважаючи на всі зусилля американців, а можливо, і завдяки цим зусиллям, в Афганістані стало більше, дозволяє “Талібану” розраховувати на безбідне існування за будь-якої ситуації.
2. ІРА: БІЛЬШ НІЖ $450 МЛН НА РІК
Ірландська республіканська армія (ІРА) бореться проти британського впливу і намагається домогтися повного відділення Північної Ірландії від Великобританії. Протистоїть як британським силовим структурам, так і протестантським воєнізованим угрупованням. Але за фактом є і однією з найбільших у Європі організацій з відмивання грошей. ІРА належить низка підприємств у всьому Сполученому Королівстві, які використовуються для фінансування діяльності угруповання. Республіканську армію вважають терористичною групою, оскільки саме теракти є основним способом досягнення мети. Є інформація про те, що ІРА співпрацює зі злочинними групами у всій Європі, навіть з італійською мафією.
1. ІГІЛ: $2 МЛРД
Абревіатура ІГІЛ розшифровується як “Ісламська держава Іраку і Леванту”, але є й альтернативні варіанти, наприклад “Ісламська держава Іраку і Шама”. ІГІЛ – одне з ключових терористичних угруповань суннітського толку. Раніше вона була частиною “Аль-Каїди”, але сьогодні може дозволити собі діяти самостійно. Божевільний прибуток ІГІЛ забезпечує продаж зброї та крадіжки. Група періодично здійснює напади на об’єкти нафтовидобувного сектора, що ми і бачимо в Іраку, а трохи раніше – в Сирії. Однак терористи не надто перебірливі: вони крадуть і продають все, що погано лежить і дорого коштує. Вважається, що така тактика приваблює до ІГІЛ нових учасників, які воюють не стільки за ідеали, скільки за гроші.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас