Росія може в односторонньому порядку ввести мита для України через асоціацію з ЄС - через асоціацію з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може в односторонньому порядку ввести мита для України через асоціацію з ЄС - через асоціацію з ЄС

Казна та Політика
993
Якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС, Росія буде самостійно займатися захистом внутрішнього ринку від українських товарів, не погоджуючи свої дії з партнерами по Митному союзу – Білоруссю і Казахстаном.
Перекрити потік української продукції без підтримки сусідів важко, вважають експерти.
Вчора в Сочі відбулося засідання Ради Євразійської економічної комісії (ЄЕК). Напередодні джерела РБК говорили, що на ньому Росія, Білорусія і Казахстан можуть домовитися про загальні заходи економічного реагування на підписання Україною угоди про асоціацію. Однак після зустрічі перший віце-прем’єр Ігор Шувалов повідомив, що рішення про захист національного ринку буде прийматися на рівні уряду Росії, а не ЄЕК.
Для захисту Росія може застосувати шостий додаток до договору про зону вільної торгівлі в СНД. Відповідно до нього країни – учасниці зони вільної торгівлі (куди зараз входить Україна) можуть встановлювати ненульові ставки митних зборів до країн зони, якщо в результаті відбулося суттєве зростання імпорту зарубіжних товарів через кордон однієї з країн. Іншими словами, Росія може підняти ставки на продукцію з Білорусі чи Казахстану, якщо доведе, що товар імпортується спочатку з ЄС в Україну, а потім з України потрапляє на ринок Білорусі та Казахстану. Ненульові ставки не можуть бути вищі за ті, які взяла на себе країна в рамках вступу до СОТ.
Російські відомства економічного блоку, включаючи митну службу, в разі підписання Україною угоди будуть відслідковувати ситуацію з вступниками товарами з території країн Митного союзу і не виключають введення захисних заходів, сказав РБК учасник наради.
Схема контролю виглядатиме наступним чином: у разі зростання обсягів надходження окремих груп товарів російська митниця буде запитувати інформацію про причини збільшення поставок у митних служб Білорусії і Казахстану і в разі потреби вводити так званий профіль ризику. Росія зможе підвищувати мита щодо окремих груп товарів, включених в профіль ризику, до європейського рівня і вводити звичайний режим оформлення товарів. Зараз для України діє пільговий митний режим: товари обкладаються нульовим митом (виняток становить білий цукор, який оподатковується за ставкою 340 дол за тонну), і щодо них діє спрощений режим оформлення.
“У поясненні введення мит щодо України реекспортом міститься частка лукавства. В України з ЄС завжди були мита нижчі, ніж у Росії, проте раніше про реекспорт ніхто не говорив. Якщо продукція перетинає кордон України, а там на неї наклеюють українську марку і відправляють до Росії, то це порушення законів СОТ”, – говорить директор Центру досліджень міжнародної торгівлі ІПЕІ РАНХиГС Олександр Кнобель. За його словами, за правилами СОТ, щоб продукція могла вважатися українською, в ній повинно бути не менше 30% доданої вартості від України. Інакше це проста контрабанда.
Захід буде дієвий, навіть якщо цей захисний захід буде введено лише Росією на національному рівні, вважає один з учасників наради: “Питання буде вирішуватися на рівні механізмів більш тісної взаємодії митних служб трьох країн”. “Існуючий рівень взаємодії митних служб Росії, Білорусі і Казахстану, в тому числі у сфері боротьби з контрабандою, дозволяє вирішувати будь-які завдання, які ставляться перед митними органами кожної країни”, – сказав РБК представник ФМС.
Але рішення Росії в односторонньому порядку встановлювати ненульові мита і стежити за товарами з країн – учасниць зони вільної торгівлі ставить під сумнів саму ідею існування Митного союзу, вважає віце-президент “Ділової Росії” Віталій Сурвилло. “Якщо ми говоримо про єдину зону і якщо ми відмовляємося від перевірки товарних потоків на кордоні всередині МС, то як здійснити озвучене Шуваловим без домовленостей з Казахстаном і Білорусією, я не уявляю”, – сказав він.
Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що не бачить жодних проблем співробітництва України та ЄС, відзначаючи, що проблема вступу України до ЄС і співпраця з Митним союзом надто політизовані. “Білорусія завжди буде проти введення якихось бар’єрів у торгівлі з Україною. Це важливий торговий партнер. А без згоди Білорусі Росія не зможе застосовувати 6-й додаток”, – вважає Кнобель.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас