Болгарія націоналізує 4-й за розміром банк країни - з нього за тиждень вивели 20% депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія націоналізує 4-й за розміром банк країни - з нього за тиждень вивели 20% депозитів

Фондовий ринок
1058
Центробанк Болгарії оголосив про націоналізацію четвертого за розміром активів банку країни Corporate Commercial Bank, повідомляє Financial Times. У заяві регулятора йдеться, що уряд збирається рекапіталізувати банк і списати частки його акціонерів. Для забезпечення роботи банківської групи ССВ держава збирається рекапіталізувати його з використанням коштів державного Болгарського банку розвитку та Фонду страхування депозитів, цитує Bloomberg. Джерело в раді директорів Фонду страхування депозитів повідомила Reuters, що, на його думку, з основними акціонерами ССВ вже відбулися попередні переговори.
ЦБ підкреслює, що Corporate Commercial Bank не є банкрутом, хоча і визнав нестачу ліквідності, і що його активи перевищують його зобов’язання. Регулятор обіцяє, що для оцінки стану ССВ будуть найняті незалежні аудитори, які повинні завершити цю роботу протягом 10 днів. Всі необхідні кроки з рекапіталізації банку будуть здійснені до 20 липня, і 21 липня ССВ відкриється для клієнтів уже як держбанк.
Зараз більш ніж 50% Corporate Commercial bankа належить бізнесменові Цветану Васильєву, який має зв’язки з соціалістами, що правлять зараз в Болгарії, ще 30% – оманському держфонду і 9,9% – «ВТБ Капіталу», нагадує «Інтерфакс». «ВТБ Капітал» в 2013 р. купив цю частку в болгарській кредитній організації за 29,7 млн ​​євро.
Минулого тижня в Corporate Commercial Bank була введена тимчасова адміністрація, після того як з банку було вилучено 20% всіх депозитів і він був змушений звернутися до ЦБ за фінансовою підтримкою.
Втеча вкладників почалася після публічного конфлікту між Васильєвим і – Делянов Пеєвським, найбільшим корпоративним позичальником ССВ, який звинуватив Васильєва в спробі його вбити, повідомляє «Інтерфакс». Reuters також згадує публікації в ЗМІ про можливі підозрілі угоди банку і його головного акціонера, причому ССВ і Васильєв ці публікації спростували. Наприкінці минулого тижня банк призупинив свою роботу. Уряд Болгарії закликав вкладників зберігати спокій і підкреслив, що ситуація з ССВ – окремий випадок, не пов’язаний з будь-якими загальними проблемами в банківській системі країни.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас