Як побороти корупцію під час закупівлі ліків за бюджетні гроші - пропозиція Держкомпідприємництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як побороти корупцію під час закупівлі ліків за бюджетні гроші - пропозиція Держкомпідприємництва

Казна та Політика
546
Головною корупційною схемою Міністерства охорони здоров’я є закупівля ліків за бюджетні гроші, заявляє голова Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський.
“Імпорт лікарських препаратів – бізнес монополізований, там обертаються великі гроші, і саме ці монополії формують поведінку чиновників, які займаються закупівлями ліків. Через корумпованість тендерних закупівель імпортні ліки в Україні часто на 60-80% дорожчі за європейські аналоги. Інсулін – на 80%, в два рази дорожчі протитуберкульозні і протиракові препарати. Якщо прибрати особисті інтереси керівників відомства, то на виділені бюджетом гроші можна закуповувати удвічі більше ліків”, – наголосив голова Держкомпідприємництва у своїй статті в тижневику “Дзеркало тижня. Україна”.
М.Бродський стверджує, що “останнім часом ситуація лише погіршилася, і за інфляції 50% ціни в аптеках зросли мало не на 150%”.
На думку голови Держкомпідприємництва, для боротьби зі “схемами” в МОЗ необхідно: ввести референтні ціни на ліки; змінити протоколи МОЗ (лікар повинен рекомендувати хворому активну діючу (лікуючу) речовину, а людина вже сама визначається, вітчизняний або імпортний препарат їй купувати); замість закупівлі ліків міністерство має запровадити реімбурсацію: хворий отримує рецепт від лікаря, в аптеці отримує безкоштовно ліки, а держава компенсує аптеці їхню вартість, – ніяких тендерів, ніяких логістичних витрат і ризиків зберігання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас