Проваливши зараз курс гривні, уряд фактично діяв проти самого себе - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проваливши зараз курс гривні, уряд фактично діяв проти самого себе - експерт

4555
В умовах майже повного припинення торговельних зв’язків з Росією, провал курсу гривні є фактично ударом по самих себе. Оскільки Україна є експортоорієнтованою країною, і більша частина експорту була направлена до Росії, ця частина доходів зараз втрачена. Про це під час прес-конференції розповів президент “Центру ринкових реформ України”, екс-міністр економіки Володимир Лановий.
“Як би бізнесмени не хотіли розвиватись, у Росії діють політичні аргументи в торгівлі, зокрема з Україною. Із Заходом вони підтримують інші директиви у відносинах, а з нами – просто диктаторські. Через сьогоднішнє зменшення експорту до Росії об’єктивно у нас зменшуються зобов’язання перед Росією. У нас покращився торговельний баланс, уряд звітує, що у нас вже позитивне сальдо торгівлі. Якщо не платити за газ – звичайно, у нас буде позитивне сальдо. Але з Росією не можна сподіватись на відкриту торгівлю, на побудову сприятливих взаємних умов”, – вважає екс-міністр.
“Ось угоду про вільну торгівлю підписали – а вони кажуть, що ми зараз її відмінимо. Немає питань – вони вже зупиняють і наше сало, і свинину, і картоплю. Що це за відносини, що це взагалі за економіка? З цієї економікою не можна мати справу – ні по імпорту, ні по експорту. Особливо, в тому, що стосується газу та нафтопродуктів: як вони вчинили із нашими заводами, зупинили весь сектор нафтопереробки”, – додав він.
“В умовах, коли така міжнародна ситуація, провалити курс гривні – це просто діяти проти себе. Втрачається платоспроможність виражена в доларах по внутрішньому споживанню. І товари могли б піти на внутрішнє споживання. Але вони не можуть бути продані, тому що споживачі стали на декілька десятків відсотків біднішими, і купівля внутрішніх товарів зменшилась. Чому падає ВВП? А тому, що не треба провалювати курс”, – підкреслив Лановий.
Нагадаємо, 16 червня Росія заборонила ввезення української аграрної продукції на територію РФ. Також обмежено імпорт м’ясної, молочної продукції, кондитерських виробів, картоплі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас