Британський ринок нерухомості нарешті охолоджується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський ринок нерухомості нарешті охолоджується

Нерухомість
304
Темпи зростання цін на житло у Великобританії нарешті ослабли, що, ймовірно, є наслідком заяв Банку Англії про більш швидкий початок жорсткості грошово-кредитної політики.
Індекс Knight Frank/Markit House Price Sentiment Index, що відслідковує настрої власників будинків щодо майбутньої ціни їх володінь, впав в червні вперше за останні 6 місяців.
Останнім часом на ринку були всі ознаки бульбашки, особливо це стосується Лондона. Але тепер з’явилася надія на можливу так звану “м’яку посадку”.
У квітні середня вартість житла в порівнянні з минулим роком зросла на 9,9%, а в Лондоні зростання склало 18,7%. Різниця колосальна.
Саме столичні ціни були основним драйвером зростання, але тепер ситуація змінилася. Очікування щодо майбутнього зростання цін стали мінімальними з грудня 2013 року.
“Ми спостерігаємо всі ознаки сповільнення запаморочливого зростання”, – розповів CNBC Грейн Гілмор, глава досліджень ринку житла Великобританії Knight Frank.
Серед причин раптової зміни настрою ринку називають заяви регулятора.
Банк Англії неодноразово висловлював побоювання щодо стрімкого зростання цін на житло, а також того, що іпотечний ринок вимагає втручання регулятора.
Не так давно Банк Англії був наділений повноваженнями з посилення правил видачі іпотечних кредитів.
Очевидно, потенційні позичальники розуміють, що тепер їм доведеться платити більший відсоток при купівлі житла в кредит, та й суми кредитів будуть тепер не такими великими, як раніше. Так, нові обмеження для банків передбачають максимальний розмір кредиту в розмірі 3,5 річної зарплати позичальника.
Ще одним фактором, який, ймовірно, вплинув на ситуацію на ринку, стали заяви голови Банку Англії про те, що підвищення облікової ставки відбудеться раніше, ніж очікує ринок. Таким чином, якщо уявити, що на початку 2015 р. Банк Англії піде на підвищення ставки, то автоматично зростуть і ставки по кредитах. Такі зміни споживачі завжди сприймають болісно.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас