Нацкомфінпослуг з'ясувала рівень стійкості українських страхових компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацкомфінпослуг з'ясувала рівень стійкості українських страхових компаній

Фондовий ринок
427
Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері ринку фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), провела аналіз діяльності страховиків на предмет фінансової стійкості компаній і можливості виконання ними зобов’язань за укладеними договорами страхування.
Відповідно до повідомлення комісії, за підсумками перевірки даних за обсягом загальних і ліквідних активів (депозитів), обсягів наданих послуг (страхові премії та виплати), а також розміром поточних зобов’язань були визначені підгрупи високого, середнього та низького ризику за кількома критеріями.
Нацкомфінпослуг має намір ретельно відстежувати динаміку приросту портфеля страховиків першої групи, а також отримувати від Моторного транспортного страхового бюро України (МТСБУ) на періодичній основі інформацію про страховиків, які під час розрахунку страхового платежу за полісами ОСАЦВ використовують необгрунтовано занижені коригуючі коефіцієнти.
Крім того, Нацкомфінпослуг вивчить операції перестрахування, що мають ознаки фіктивності, в результаті яких виявлені основні учасники і контрагенти.
За її даними, в 2013 році надходження страхових платежів за ризиковими видами страхування становили 26,2 млрд грн, у тому числі на перестрахування всередині країни віддано 7,1 млрд грн. При цьому, за висновками експертів регулятора, під час здійснення перестрахування у резидентів перестрахувальні операції на суму 4,1 млрд грн (57,7%) могли мати ознаки фіктивності.
У першому кварталі 2014 року надходження страхових платежів за ризиковими видами страхування становили 4,7 млрд грн, у тому числі на перестрахування резидентам передано 0,9 млрд грн. При цьому під час здійснення внутрішнього перестрахування можуть мати ознаки фіктивності перестрахувальні операції на суму 0,8 млрд грн (90,1%). Основними учасниками таких сумнівних операцій стали 18 страховиків.
При цьому встановлено, що в першому кварталі 2014 року в цих операціях перестрахування брали участь новостворені компанії, а також страховики, які мають незначні обсяги страхової діяльності в 2013 році.
На сьогодні проведені і тривають позапланові перевірки страховиків на підставі скарг клієнтів, а також результатів аналізу регулятором фінансового стану компаній. У підсумку перевірок станом на 18 червня фактично зупинена діяльність чотирьох страхових компаній, обсяг сумнівних операцій яких в 2013 році становив 1,4 млрд грн.
“Проведення перевірки комісією – не констатація проблем, які неможливо вирішити, а позиція регулятора щодо необхідності їх попередження в діяльності страховиків”, – говорить в.о. голови Нацкомфінпослуг Максим Поляков. Зокрема, за його словами, позапланові перевірки СК “ТАС”, СК “Княжа” були ініційовані саме з метою здійснення пруденційного нагляду.
Як зазначив Поляков, серед заходів, які в перспективі також дозволять посилити пруденційний нагляд за страховою діяльністю, буде використання при визначенні груп нагляду результатів стрес-тестування та розкриття інформації про ключові ризики, яке проводитимуть страховики на виконання вимог Нацкомфінпослуг (розпорядження Нацкомфінпослуг від 13 лютого 2014 року № 484).
Крім того, буде використовуватися ведення паспорта страхової компанії за допомогою інструментів і даних “Комплексної інформаційної системи”. Паспорт буде містити всю необхідну інформацію про фінансову установу, включаючи дані про засновників, основні показники діяльності.
Нагадаємо, нещодавно були внесені зміни до розпорядження Держфінпослуг і Нацкомфінпослуг, якими встановлені правила представлення коштів страхових резервів. Відповідне розпорядження станом на 18 червня 2014 року направлено до Міністерства юстиції з метою державної реєстрації.
На думку комісії, внесення таких змін дозволить вже найближчим часом встановити більш жорсткі вимоги до активів страховиків і змінити їхню інвестиційну політику на більш помірковану і спрямовану на збереження реальних активів.
В рамках захисту прав споживачів та протидії корупції регулятор залучив до співпраці СБУ, МВС, УБОЗ для перевірки компаній, що мають проблеми в адміністративно-господарській діяльності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас