Кіпр повернувся на борговий ринок після банкрутства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр повернувся на борговий ринок після банкрутства

Кредит&Депозит
186
Кіпр в найкоротші терміни повернувся на міжнародний борговий ринок після банкрутства: трохи більше ніж рік тому республіка перебувала на межі фінансового краху, а тепер розміщує облігації на 750 млн євро за хорошого попиту.
Кіпр розмістив п’ятирічні бонди на 750 млн євро зі ставкою купона 4,75%, прибутковість становить 4,85%, повідомляє IFR. Рік тому кіпрські десятирічні держпапери торгувалися з дохідністю близько 14%, що виключало вихід на ринок, зараз прибутковість на вторинному ринку становить близько 4,7%.
Спочатку Кіпр орієнтував інвесторів на обсяг випуску 500 млн євро і середню прибутковість близько 5%. Але книга заявок була закрита на 2 млрд євро, і уряд Кіпру залучив більше, ніж планував.
Повернення республіки на публічний ринок запозичень – частина загального тренду в єврозоні. Переживши боргову кризу 2010-2012рр., периферійні країни єврозони мають рекордно низькі дохідності (2-3%): наприклад, прибутковість іспанських десятирічних бондів нещодавно опускалася навіть нижче прибутковості за наднадійними казначейськими облігаціями США.
У квітні цього року Греція після чотирирічної перерви повернулася на борговий ринок, розмістивши папери на 3 млрд євро. Раніше Ірландія і Португалія відновили регулярні боргові аукціони. Всі ці країни не змогли обійтися без фінансової допомоги єврозони і МВФ під час боргової кризи.
У 2012р. банківська система острова опинилася на межі колапсу, в тому числі через те, що кіпрські банки активно інвестували в боргові зобов’язання Греції і втратили 4 млрд євро на реструктуризацію грецького боргу. Всі три міжнародні рейтингові агентства знизили кредитний рейтинг Кіпру до “сміттєвого” рівня. У березні 2013р. Кіпр був змушений прийняти міжнародну фінансову допомогу на 10 млрд євро. Крім того, кіпрська влада списала частину банківських депозитів приватного сектора: вперше в історії вкладники розділили фінансовий тягар порятунку від державного дефолту.
Нарешті, влітку 2013р. уряд Кіпру реструктуризував суверенні облігації, випущені за місцевим правом, ставши другою після Греції країною єврозони, яка вдалася до такого способу полегшення боргового навантаження.
За дослідженням Мауро Алессандро, Гвідо Сандлеріса і Алехандро ван дер Готе в 2011р., країни повертаються на борговий ринок в середньому через 4,1 року після дефолту (за даними за 1980-2000рр.). Кіпр фактично визнав себе неплатоспроможним у березні 2013р. і повернувся на ринок трохи більше ніж через рік. Втім, ізоляція Кіпру тривала три роки: республіка не розміщувала облігацій з травня 2011р.
Успішне повернення на борговий ринок не означає, що Кіпр повністю відновився від фінансової кризи. Учасники ринку оцінюють імовірність кіпрського дефолту в 27%, якщо судити з котирувань п’ятирічних CDS.
Організаторами кіпрської угоди виступили Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC Holdings, UBS Investment Bank і “ВТБ Капітал”.
У 2013р. економіка Кіпру скоротилася на 5,4% (під час надання фінансової допомоги прогнозувалося падіння на 8,7%). МВФ очікує, що у 2015р. ВВП острова покаже слабке зростання, на рівні 0,9%, після трьох років рецесії.
Олена Сухаревська, Іван Ткачов
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас