НБУ назвав найпопулярніші шахрайські схеми з платіжними картками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав найпопулярніші шахрайські схеми з платіжними картками

Кредит&Депозит
641
НБУ назвав найпопулярніші шахрайські схеми з платіжними картками
НБУ назвав найпопулярніші шахрайські схеми з платіжними картками
Кількість незаконних дій з платіжними картками, за якими були понесені збитки, протягом 2023 року в Україні зросла на чверть та становила 272 тисяч операцій.
Про це повідомляє персслужба НБУ.
Сума збитків надавачів платіжних послуг, торговців, клієнтів від незаконних дій з платіжними картками за минулий рік становила майже 833 млн гривень. Це на 73% більше, ніж у 2022 році.
Найпопулярнішими шахрайськими схемами, через які потерпали споживачі, були:
  • недоставлення товару після передплати в мережі,
  • дзвінки від імені банків,
  • фішинг,
  • прохання про допомогу через соцмережі тощо.

Читайте також: Шахрайство під час війни: схеми, що діють зараз

«Шахраї працюють дуже оперативно, постійно з’являються нові технологічні схеми. Тому всі наші системи повинні працювати превентивно, на упередження шахрайства, також потрібно посилити співпрацю з правоохоронними органами щодо обміну інформацією для сприяння розслідуванню таких злочинів», — зазначила Ольга Лобайчук, начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ.

Дії проти шахраїв

За її словами, з метою зниження рівня платіжного шахрайства учасники платіжного ринку у 2024 році повинні дотримуватися вимог Положення про автентифікацію та застосування посиленої автентифікації на платіжному ринку.
Лобайчук наголосила, що регулятор уважно стежить за тим, як банки опрацьовують звернення клієнтів. Якщо споживач отримує формальну відповідь, у якій відповідальність перекладається повністю на клієнта, НБУ аналізує таку відповідь, щоб зрозуміти, наскільки якісно побудовані процеси всередині фінансової установи.

Читайте також: Як застрахуватися від шахрайства з вашою банківською карткою

«Далеко не завжди необачність клієнтів фінустанов стає причиною вчинення шахрайства із їх рахунками», — додала Лобайчук. Окремим банкам вже сьогодні потрібно працювати з внутрішньою системою контролю, в тому числі щодо моніторингу дій своїх працівників, які мають доступ до інформації про рахунки клієнтів.
Обрати кредитну карту непросто. Зате правильно обрана карта стане незамінним помічником. Ми вирішили допомагати нашим читачам у пошуку таких помічників. Для цього створили спеціальний сервіс.

Сервіс для вибору кредитних карт

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас