Курс на Китай: Росія розпочне будівництво "Сили Сибіру" вже в серпні 2014р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на Китай: Росія розпочне будівництво "Сили Сибіру" вже в серпні 2014р.

Енергетика
1256
Будівництво першої ділянки нового магістрального газопроводу “Сила Сибіру” розпочнеться наприкінці серпня 2014р. Труби великого діаметра до місця будівництва почнуть завозити вже в липні, наголошується в повідомленні компанії.
“У нас є чіткий план дій. Всі обов’язки розподілені, і встановлені жорсткі терміни. Наша мета – вже в серпні зварити перший стик “Сили Сибіру”, – заявив на нараді, що відбулася сьогодні в компанії, голова правління Газпрому Олексій Міллер.
На сьогодні фахівці Газпрому завершують розробку проектної документації об’єктів видобутку газу і першої ділянки газопроводу – від Чаяндинського родовища до міста Ленська. Вже цього літа в Усть-Куті буде створено єдиний логістичний центр з приймання та доставки устаткування і матеріалів, необхідних для облаштування родовища.
Раніше сьогодні заступник голови правління компанії і генеральний директор ТОВ “Газпром експорт” Олександр Медведєв заявив, що постачання газу в Китай “Силою Сибіру” мають розпочатися вже через чотири роки. Однак якщо китайська інфраструктура до цього терміну не буде готова до прийому газу, початок постачання може бути відкладено ще на два роки.
“Ми розраховуємо, що китайська інфраструктура буде готова в найкоротші терміни”, – пояснив Медведєв.
У свою чергу заступник голови правління Газпрому Віталій Маркелов зазначив, що законтрактовані поставки газу в Китай повністю забезпечені ресурсами Чаяндинського і Ковиктинського родовищ.
Газопровід “Сила Сибіру” (назва була обрана в ході спеціального конкурсу, переможець якого виграв тижневу поїздку на двох до Якутії) має стати спільною газотранспортною системою для Іркутського і Якутського центрів газовидобутку. На першому етапі буде побудований магістральний газопровід Якутія – Хабаровськ – Владивосток, на другому Іркутський центр буде з’єднаний газопроводом з Якутським.
Маршрут “Сили Сибіру” пройде вздовж траси чинного магістрального нафтопроводу Східний Сибір – Тихий океан, що дозволить оптимізувати витрати на інфраструктуру і енергопостачання. Загальна протяжність газопроводу становитиме близько 4 тис. км (Якутія – Хабаровськ – Владивосток – близько 3200 км, Іркутська область – Якутія – близько 800 км). Пропускна спроможність становитиме 61 млрд куб. м газу на рік. Введення в експлуатацію першої частини “Сили Сибіру” – магістрального газопроводу Якутія – Хабаровськ – Владивосток – намічено на 2017р.
Відгалуження від газопроводу “Сила Сибіру” (в районі Благовещенська і Дальньореченська) повинні забезпечити постачання природного газу до Китаю. 21 травня 2014р. Олексій Міллер і президент Китайської національної нафтогазової корпорації Чжоу Цзіпін уклали контракт на постачання російського трубопровідного газу в Китай. Контракт строком на 30 років передбачає експорт до Китаю 38 млрд кубометрів російського газу на рік.
Початок видобутку газу на Чаяндинському родовищі заплановано на кінець 2018 р. До цього часу відбудеться введення в експлуатацію першої черги ділянки “Сили Сибіру” від Чаяндинського родовища до Благовєщенська і першочергових газопереробних потужностей. Це дозволить у 2019 р. розпочати прямі поставки газу в Китай.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас