Єврогазбанк відчуває серйозні проблеми з ліквідністю - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврогазбанк відчуває серйозні проблеми з ліквідністю - ЗМІ

Кредит&Депозит
3600
Єврогазбанк відчуває серйозні проблеми з ліквідністю, які можуть призвести до введення у фінустанову тимчасової адміністрації. Про це Forbes повідомили джерела, знайомі з ситуацією в банку. У прес-службі банку стверджують, що офіційного рішення НБУ поки ще немає, проте не виключають його появу в найближчі дні.
«Тимчасову адміністрацію повинні були ввести ще в понеділок, але виникла технічна заминка через Фонд гарантування вкладів. Тимчасові адміністратори або йдуть у штат банку, або Фонд гарантування вкладів підписує з ними строковий договір. Але сам Фонд не встигає набирати стільки людей», – пояснює джерело Forbes в Кабінеті міністрів. Керівник банку, що побажав залишитися неназваним, розповів, що «найбільш «смачних» клієнтів з банку забирали, починаючи з січня. Останні кілька місяців люди намагаються просто забрати з банку свої кошти».
Фінустанова може стати 11-ю за рахунком від початку року, до якої зайде тимчасова адміністрація. «Зараз банк з тимчасовою адміністрацією навряд чи повернеться на ринок. Тимчасова адміністрація б’є по репутації банку. Крім того, сьогодні в Україні знайти інвестора – це фантастика. Ці три причини унеможливлюють повернення назад», – підкреслює голова спостережної ради банку «Національний Кредит» Андрій Оністрат.
Єврогазбанк був заснований в 2006 році. Станом на 1 квітня 2014 року його найбільшими акціонерами є екс-голова НАК «Нафтогаз України», близький до екс-президента Віктора Ющенка Олексій Івченко (39,6296%), а також Галина Івченко (31,9574%) і Христина Івченко (17,7778%).
За даними НБУ, на 1 квітня банк посідав 56-е місце за розміром активів, які на той момент становили близько 3 млрд гривень. За перший квартал 2014 року Єврогазбанк залучив близько 150 млн гривень вкладів населення. У березні почалися проблеми з ліквідністю – в банку почали обмежувати видачу депозитів. 30 травня правління банку звернулося до своїх клієнтів з проханням зберігати спокій і не піддаватися паніці. «Сьогодні бізнес-підприємства перебувають у вкрай важкому стані і не в змозі своєчасно виконувати свої платіжні зобов’язання, в тому числі перед банками. У свою чергу, це призводить до несвоєчасного виконання банками власних зобов’язань перед клієнтами, особливо щодо дострокового повернення депозитів вкладникам», – було сказано в повідомленні.
У банку запевнили, що для підвищення рівня ліквідності в квітні акціонерами проведена докапіталізація. Також у банку стверджували, що завдяки співпраці з НБУ в установі підтримується ліквідність і платоспроможність.
Екс-голова «Нафтогазу» Олексій Івченко вирішив зайнятися банкінгом після того, як в 2007 році прийняв рішення піти з політики. Банкінг не був основним його бізнесом: Івченко вирішив створити банк, коли оцінив власні витрати у зв’язку з обслуговуванням в інших фінустановах. «Навіщо платити комусь, якщо можна в рамках холдингу проводити всі обороти? Крім того, банк – це ще й окремий бізнес-проект, який, крім економії витрат, ще й приносить прибуток. Такою була основна мотивація», – пояснював Івченко.
За словами співрозмовника Forbes, в цьому банку обслуговувалася родина екс-президента Віктора Ющенка. Останній же свого часу давав головному акціонерові поради з ведення бізнесу. «Найбільш, напевно, цінне, що мені порадив Віктор Андрійович, це дотримуватися принципу: якщо ти власник і акціонер банку, ти зобов’язаний контролювати всю ситуацію і діяльність. Бути не просто номінальним власником, а якщо щось сталося, говорити, що винний сам… Винний завжди власник. Цей принцип – одна з рекомендацій Ющенка. Я її дотримуюся, і вважаю, що це дуже правильний підхід», – розповідав Івченко наприкінці 2012 року в інтерв’ю Forbes.
Forbes звернувся до Єврогазбанку за коментарями, попросивши уточнити, у зв’язку з чим почалися проблеми з ліквідністю і на яку суму банк був уже докапіталізований акціонерами. Відповісти на ці запитання в банку не змогли. Водночас прес-служба нагадала, що «у разі прийняття рішення про введення тимчасової адміністрації до АТ «Єврогазбанк» офіційна інформація буде опублікована на сайті НБУ та Фонду гарантування вкладів».
«Навряд чи Єврогазбанку нададуть рефінансування. Можливо, станеться диво, і банк отримає кредит від Ощадбанку. Але основні VIP-вкладники вже розслабилися», – резюмує джерело Forbes, близьке до НБУ.
Маргарита Ормоцадзе, Олександр Моісеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас