Ніякої тотальної заборони на ввезення української агропродукції до РФ немає - запевняє Россільгоспнагляд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ніякої тотальної заборони на ввезення української агропродукції до РФ немає - запевняє Россільгоспнагляд

Аграрний ринок
235
Росія не вводила тотальної заборони на ввезення агропродукції з України.
“Ніякої тотальної заборони на поставки української агропродукції немає”, – заявив офіційний представник Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко.
Так він прокоментував заяву прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка про те, що “Росія заборонила ввезення української аграрної продукції на територію Росії”, зроблену на засіданні уряду в понеділок. А.Яценюк розцінив це як елемент економічного тиску на Україну.
О.Алексєєнко підкреслив, що ніякої заборони немає, “незважаючи на те, що зберігається загальна стурбованість у зв’язку з нездатністю Києва забезпечити реальну безпеку харчової продукції, що надходить з України”. Одним з недавніх примітних фактів він назвав виявлення в українській картоплі золотистої нематоди, яка є карантинним об’єктом для Росії.
Крім того, додав він, особливу тривогу у Россільгоспнагляду викликають дедалі частіші випадки контрабанди та фальсифікації піднаглядної продукції з України. Йдеться, зокрема, про сири, під час виробництва яких замість молочних жирів використовуються тропічні.
О.Алексєєнко нагадав, що саме з цієї причини Россільгоспнагляд був змушений ввести заборону на поставки картоплі з України і обмежити до двох кількість пунктів пропуску продукції тваринництва. “Але ніякого відношення до “елементів економічного тиску” це не має, мова йде про необхідність дотримання елементарних ветеринарно-санітарних вимог з боку експортерів”, – підкреслив він.
Як заявив “Інтерфаксу” керівник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт, ніяких нових обмежень на поставки української продукції до РФ, окрім раніше оголошених, не було. “У нас немає даних, які має пан Яценюк – мабуть, він знає більше, ніж керівництво Россільгоспнагляду”, – заявив він.
За словами С.Данкверта, про всі заборони на поставки продукції служба інформує заздалегідь. “Несподівано ми нічого не вводимо, всі обмеження мають свою історію”, – сказав він, маючи на увазі численні порушення експортерами ветеринарно-санітарних вимог Росії і Митного союзу.
Водночас він повідомив, що Україна не відповіла на пропозицію Россільгоспнагляду провести переговори у зв’язку з забороною на постачання до РФ української картоплі. “Минулого тижня ми ініціювали переговори з українськими колегами з цього питання, але, як не дивно, вони не відгукнулися, – сказав він. – Тепер ініціюємо вдруге”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас