Газпром перекрив Україні трубу - постачання газу знижені до нуля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром перекрив Україні трубу - постачання газу знижені до нуля

Енергетика
3645
“Газпром” до нуля знизив постачання газу в Україну. Про це заявив голова НАК “Нафтогазу України” Андрій Коболєв.
За розрахунками голови НАК, газу, що накопичений в підземних сховищах і того, що добувається, вистачить країні, щоб “протриматися до грудня”. Нагадаємо, 11 червня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що до цього терміну в підземних газових сховищах країни накопичено вже 13,4 млрд кубометрів газу. Втім, для нормального проходження опалювального сезону та забезпечення транзиту, в сховищах необхідно мати 19 млрд кубометрів.
У січні-травні власний видобуток газу в країні становив 8,19 млрд кубометрів, що на 1,7% більше, ніж за аналогічний період 2013 року.
Водночас, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна зобов’язується забезпечити безперебійний транзит ресурсу до європейських країн.
Нагадаємо, у зв’язку з неплатежами, “Газпром” також з 10 ранку 16 червня ввів режим передоплати стосовно “Нафтогазу”, виставивши раніше рахунок за червень на суму $1,6 млрд. Проте “Нафтогаз” не оплатив ані поставлений газ, ані червневий рахунок .
Раніше цього дня “Газпром” повідомив, що звернувся до Стокгольмського арбітражу з позовом до “Нафтогазу” про стягнення заборгованості $4,5 млрд за поставлений, але не оплачений газ. Мова йде про $1,451 млрд за листопад-грудень 2013 року, коли ціна газу становила близько $400 за тисячу куб. м, і $3,007 млрд за квітень-травень 2014 року, які російська монополія розраховує, виходячи з ціни в $485 за тисячу куб. м.
Україна вимагає зниження ціни на газ до $268,5 за тис. кубометрів, яка діяла в першому кварталі 2014 року, заявляючи про готовність оплатити весь борг за цією ціною.
Від початку травня Росія і Україна за участю Єврокомісії проводили тристоронні переговори, які не увінчалися успіхом. Останній раунд відбувся в ніч на понеділок. “Газпром” у своїх пропозиціях опускався до ціни в $385 за тисячу куб. м, а “Нафтогаз” піднімався до $326 за тисячу куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас