Регіони в шовках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регіони в шовках

Кредит&Депозит
807
Мінфін вніс до Держдуми поправки до бюджету на цей рік. Рутинна, на перший погляд, процедура цього разу може обернутися серйозною дискусією. Зміни стосуються допомоги регіонам у обслуговуванні їхніх боргів перед банками і федеральним урядом. Ситуація щодо боргів, що загострилася наприкінці минулого року, продовжує погіршуватися. З федеральної скарбниці суб’єктам Федерації обіцяють виділити додаткові 100 мільярдів рублів. Однак, як вважають експерти, цей захід дозволить лише відкласти час дефолтів окремих регіонів. Влада суб’єктів дивується, чому федеральний центр набагато простіше списує борги іншим країнам, ніж власним територіям.
Кредитна історія
За даними Мінфіну, на 1 січня 2013 рорку загальний держборг всіх суб’єктів РФ становив 1 трильйон 338 мільярдів рублів. За минулий рік він збільшився до 1 трильйона 719 млрд (на 01.01.2014). Тобто за один рік борги регіонів зросли майже на 29 відсотків. Більше того, експерти стверджують, що в поточному році регіональний борг збільшиться ще приблизно на 20-25 відсотків.
Суб’єкт РФ має право позичати гроші. Це можуть бути кредити федерального бюджету, банківські кредити або кредити міжнародних фінансових організацій. Існує також практика гарантування регіонами позик, які беруть розташовані на їхній території комерційні організації. Крім того, регіональна влада має змогу випускати облігації як внутрішньої, так і зовнішньої позик. Щоправда, іноземних боргів у російських регіонів практично немає. Тільки Москва на сьогодні заборгувала за кордоном близько 20 мільярдів рублів. Що, втім, не так багато, враховуючи, що доходи Москви сягнули торік майже півтора трильйонів рублів.
Більшість російських банків надає регіонам кредити під високі відсотки і на короткі терміни. Федеральні позики мають нижчі ставки і довші (до 20 років) терміни погашення. Зрозуміло, що останні привабливіші. Але федеральному уряду це невигідно через власні проблеми з виконанням бюджету.
Що стосується державних цінних паперів суб’єкта РФ, то, як повідомив «Ленте.ру» аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай, їх ринок з 1 січня до 1 квітня 2014 року скоротився з 500 мільярдів рублів до 477 мільярдів. Це зважаючи, що за 2013 рік він збільшився на 14 відсотків. Аналітик пов’язує таке зниження з тим, що після кризи 2008 року Міністерство фінансів країни посилило контроль за цим видом запозичень. Водночас держава хоче збільшити частку позик через регіональні цінні папери, вважаючи такий механізм найбільш ринковим.
Більше того, якщо до початку 2012 року борг регіонів становив всього 7 відсотків від доходів їхніх бюджетів без урахування безоплатних надходжень, то до 2014-го, за оцінкою агентства Fitch, він збільшився до 20 відсотків. Серед регіональних боргів, як і в колишні роки, виділяються бюджетні кредити. Їхня частка, за даними Мінфіну, становить близько третини всіх боргів майже будь-якого регіону. При цьому більшість експертів упевнені, що лише доступність дешевих бюджетних субсидій з федерального центру дозволяє поки що утримувати складну ситуацію у справі фінансування регіонів в більш-менш нормальних рамках.
Прощення не для всіх
Створює проблему факт, що сама держава змушує регіони залазити в борги. І причина цього, серед іншого, в ініціативах федерального центру. Йдеться насамперед про зростання соціальних зобов’язань держави. Чого варте хоча б розпорядження Володимира Путіна вже цього року розселити старе житло. За підрахунками фахівців, на це необхідно виділити з регіональних бюджетів в 2,5 рази більше коштів, ніж виділялося раніше. В уряді, що примітно, вже зрозуміли: виконати в строк цю вказівку ​​буде неможливо. І перенесли виконання програми на 2016 рік.
Питання могло б вирішити «прощення» боргів, взятих регіонами у федерального бюджету. Адже, врешті-решт, списує ж Росія періодично заборгованість різним країнам – починаючи від Лівії та Сирії і закінчуючи Північною Кореєю. Якщо уряд вирішить визнати борги за бюджетними кредитами безнадійними, він може їх списати. Спроби вирішити проблему таким чином в Росії вже є. Наприклад, керівництво Смоленської області звернулося з подібним проханням до фракції «Єдина Росія» в обласній Думі. Як повідомив віце-губернатор Ігор Скобелєв, борг області перевищує 21 мільярд рублів, або 60 відсотків доходів регіону за рік. На його обслуговування у 2014-му обіцяли виділити 850 мільйонів рублів.
Але навіть якщо гіпотетично борги і спишуть, це не означає, що через декілька років ситуація знову не повториться. У будь-якому випадку експерти вкрай скептично оцінюють подібну можливість. Вони вважають, що максимум, на що може піти уряд в такому питанні, – це реструктуризація боргу.
Юрій Шихов
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас