Кримський бізнес написав у Москву про свої проблеми: все дуже погано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримський бізнес написав у Москву про свої проблеми: все дуже погано

Світ
6421
Російські чиновники та бізнесмени їздять до Криму, але до реальних операцій справа не доходить; курортний сезон може бути зірваний через погану логістику; податки важко платити, бо не вистачає банків; а попереду ще перереєстрація за російськими правилами. З такими скаргами кримські підприємці звернулися в “Деловую Россию”.
Глава кримського регіонального відділення “Деловой России” Олексій Гринцевич направив до центрального апарату організації лист з переліком проблем, з якими стикаються кримські підприємці після вступу республіки до складу Росії. Лист складено на основі опитування приблизно тисячі підприємців, які брали участь у семінарі “Деловой России” в Сімферополі 19 травня цього року, сказав Гринцевич РБК.
Незважаючи на те, що після приєднання Криму до Росії республіку відвідали численні делегації російських чиновників і бізнесменів, ці візити не переросли в укладення договорів про співпрацю в туристичній сфері, скаржаться кримські підприємці: “Реальні закупівлі путівок за рахунок бюджету та держпідприємствами відсутні, тільки прямі приватні продажі, не здатні дати обсяг”. Більше того, існує загроза зриву курортного сезону через транспортні проблеми: авіасполучення недостатнє, а пропускна спроможність Керченської переправи низька. Через логістику зростає і вартість товарів. “В результаті торговельні мережі воліють реалізовувати українську продукцію – ту, що залишилася, і нелегально ввезену – знайому для споживача і більш доступну”, – йдеться в листі.
Підприємці просять продовжити мораторій на нарахування штрафів за несвоєчасну сплату податків (діє з 20 березня 2014 р., завершився 1 червня 2014р.). Через малу кількість відділень банків виникають складнощі з відкриттям рахунків і своєчасним проведенням операцій. Наприклад, бюджетні платежі приймає тільки банк ЧБРР (у деяких містах функціонує лише одне відділення), підприємцям доводиться записуватися в чергу за 8-10 днів, платежі проходять ще близько п’яти днів, в результаті відсутня можливість своєчасно сплачувати податки, пише Гринцевич. Окрема історія з ПДВ: у материковій Росії він 18%, у Криму – 4%, тому кримські компанії, які купили російські товари, не можуть розраховувати на відшкодування.
Також підприємці прогнозують складнощі з перереєстрацією компаній в російській податковій системі.
Початок перереєстрації оголошено 1 липня, вона проводитиметься тільки в Сімферополі, що неминуче призведе до величезних черг і стане серйозною проблемою для жителів віддалених районів. Необхідно відкрити відділення для перереєстрації у всіх містах Криму, закликає Гринцевич.
Він сказав РБК, що лист було направлено близько двох тижнів тому і за цей час була вирішена одна проблема – з ПДВ. Держрада Криму випустила постанову, згідно з якою підприємці Криму при роботі з російськими постачальниками використовуватимуть ставку в 18% і, відповідно, зможуть розраховувати на відшкодування. З інших питань робота ведеться, повідомив РБК співголова “Деловой России” Андрій Назаров: “Ефективність цих поїздок (чиновників і бізнесменів до Криму. – Прим. РБК) не буває стовідсотковою. Ми сподіваємося, що протягом півроку домовленості дадуть результат”. Підтримати туристичну галузь Назаров пропонує через розширення програм соціального туризму. За його словами, представникам Міністерства з розвитку Криму передано пропозиції, в тому числі щодо фінансування з федерального бюджету соціально незахищених категорій громадян: пенсіонерів, інвалідів та малозабезпечених сімей. Розрахунки за програмою ведуться, уточнив Назаров.
Прем’єр-міністр Криму Сергій Аксьонов знає про наявність цих проблем, приблизно два тижні тому у нього була зустріч з представниками “Деловой России”, на якій ці питання обговорювалися, сказала РБК прес-секретар Аксьонова. За її словами, робота над вирішенням названих проблем ведеться в щоденному режимі.
У Мінфіні не відповіли на запит РБК, зв’язатися з представником ФПС не вдалося. Представник віце-прем’єра Дмитра Козака зміг надати коментарі щодо скарг бізнесменів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас