Українська міліція буде реформуватися за польською моделлю - віце-прем'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська міліція буде реформуватися за польською моделлю - віце-прем'єр

Казна та Політика
4053
Уряд на засіданні ухвалив рішення про створення робочої групи з відпрацювання законопроектів щодо реформування правоохоронної системи України, повідомив перший віце-прем’єр міністр України Віталій Ярема журналістам після засідання уряду в середу в Києві.
“Ми вирішили відійти від концепції і напрацьовувати відразу законодавство, тобто проекти законів про міліцію, про СБУ, про прокуратуру. Група напрацьовуватиме нові законопроекти, які ми будемо подавати в парламент, тому що стверджувати концепцію це дуже тривалий процес”, – сказав перший віце-прем’єр.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що в Україні діють 23 органи, які здійснюють правоохоронні та правозастосовні функції: “У тому числі навіть Державна архітектурно-будівельна інспекція має правозастосовні функції. У такій кількості організацій губиться взагалі людина, на яку повинні всі працювати”.
Яценюк окремо наголосив на необхідності позбавити органи прокуратури функції загального нагляду: “У рамках нашої конституційної реформи це має бути один з перших пунктів”.
За словами Яреми, найбільш оптимальним варіантом реформування правоохоронних органів для України є польська модель.
За його словами, до роботи над законодавчими актами будуть підключені експерти з Європейської комісії та Польщі.
“Щодо МВС найкращий варіант нам підходить реформування за польською системою, яка дала можливість за 4 роки підняти авторитет поліції з 17% до 70% … те ж стосується прокуратури. Основне питання і вимога Венеціанської комісії – це позбавлення непотрібних функцій, зокрема, функції загального нагляду”, – сказав він.
Також, за словами першого віце-прем’єра, були встановлені терміни до 1 серпня, коли мають бути подані законопроекти до Верховної Ради України. Робоча група з реформування правоохоронних органів почне працювати вже з 9 червня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас