За останній місяць продукти в Криму подорожчали ще на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За останній місяць продукти в Криму подорожчали ще на 25%

Особисті фінанси
1643
За останній місяць ціни в кримських продовольчих магазинах піднялися на 25%. Про це розповів директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Наприклад, йогурт на півострові в перерахунку на українську національну валюту коштує 26 грн. (за кримським курсом 3 рубля за гривню), а на материковій Україні – 16 грн. А оптова ціна на свинину зросла з 29-30 до 35-36 грн. за кг, повідомив директор кримської компанії-виробника свинини “Велес” Олексій Котов.
Дистриб’ютори вирішили заробити на перехідному періоді півострова. Директор винної компанії “Вітіс Груп” Сергій Мазур зазначає, що деякі дистриб’ютори і виробники підвищили ціни після переходу з гривні на рублі з 1 червня цього року.
“Ціни перераховували не за реальним курсом 3 рубля за гривню, а за більш високим – один до п’яти”, – пояснює він. Дорошенко виправдовує постачальників продовольства: “Вони зазнають великих ризиків. Наприклад, щоб переправити гроші на материк, гравці змушені заплатити “посередникам” до 20% від загальної суми. Ускладнюють ситуацію і проблеми на митниці, де автомобілі можуть простояти від декількох годин до декількох днів. Автомобіль з товарами можуть і зовсім не пустити на територію півострова”, – підсумовує експерт.
Доставка продукції до Криму – це велика проблема, визнає генеральний директор компанії “Е. С. Консалтинг” Олександра Томашевська. Вона пояснює, що українська юридична особа не може відправляти гроші на материкову Україну в рублях, а з 1 червня розрахунки в іншій валюті на півострові заборонені окупаційною владою.
“За українським законодавством, гроші в будь-якій валюті можна отримати, але з-за кордону”, – уточнює експерт. Щоб отримати гроші за товар, постачальники користуються послугами посередників – російської компанії, яка нібито купує продукцію в українського постачальника, а потім продає її на півострів.
“Але товар все одно потрібно вивезти за межі України, що збільшує витрати на транспортування”, – говорить Томашевська.
У середині травня кримська влада обмежила ввезення українських товарів на свою територію. Завозити можна було тільки ту продукцію, що й до Росії. В результаті на пропускних пунктах скупчилися великі черги, а полки кримських магазинів спорожніли. Через декілька днів влада автономії вирішила почекати з забороною. Проблемна логістика призвела до зменшення конкуренції серед постачальників.
“Асортимент продукції стрімко скорочується”, – констатує директор з дистриб’юторської молочної продукції компанії “Магістраль” Олександр Михайлов і визнає, що періодично на півострові спостерігаються перебої з постачанням всіх груп товарів: від молочної продукції до кондитерської.
До кінця року ціни на продукти в Криму збільшаться ще на 25%, прогнозує Дорошенко. “Вже зараз зрозуміло, що українських постачальників з часом замінять їхні російські конкуренти”, – говорить він і додає, що російські продукти харчування дорожчі. Свою лепту в подорожчання внесуть і кримські рітейлери, які вже, за словами Дорошенка, збільшили націнки на 5%, до 25%.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас