Запуск першого українського супутника відклали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запуск першого українського супутника відклали

Казна та Політика
616
Запуск першого супутника національної системи супутникового зв’язку (НССЗ) Либідь, відкладений на літо через ситуацію в Криму, зміщено на кінець року з технічних причин, повідомило джерело в ракетно-космічній галузі.
“Старт Либіді не скасований. Ми відклали на кінець року пуск, який був перенесений у зв’язку з подіями в Криму з весни на літо. Цього разу терміни пуску коригуються з технічних причин: старт перенесено у зв’язку з необхідністю доопрацювання космічного апарату російським виробником”, – сказав співрозмовник.
“На сьогоднішній день прийнято рішення про те, що управління КА Либідь вестиметься з Києва”, – додав він.
Спочатку підготовка наземної інфраструктури станції управління супутником велася в Національному центрі управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ) в Євпаторії, проте через ситуацію в Криму, українська сторона змушена вирішувати питання про перенесення наземної станції управління в інший пункт.
“Ми вже поставили питання перед російською стороною про повернення нашого обладнання, що залишилося на анексованій території”, – зазначив він.
Контракт між ДКАУ та канадською MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) на створення супутника національної системи супутникового зв’язку (НССЗ) Либідь був підписаний у грудні 2009 року. За контрактом, MDA виступає головним підрядником зі створення системи. Супутник створюється на платформі Express 1000HТ ВАТ Інформаційні супутникові системи ім. академіка Решетнева (ІСС, РФ). Фінансування проекту забезпечується за рахунок кредиту Канадського експортного агентства (EDS) у розмірі $254,6 млн, залученого під гарантії уряду України влітку 2009 року. Договір про розміщення українського супутника на орбіті був підписаний у березні 2012 року держадміністраціями зв’язку України (Держспецзв’язку) і Франції.
За даними ДКАУ, планується, що КА Либідь працюватиме на геостаціонарній орбіті в орбітальній позиції 48 градусів східної довготи з використанням трьох променів: євро-українського, західно-африканського та індійського, які в цілому зможуть забезпечувати трансляцію до 900 телевізійних каналів.
Запуск супутника планується забезпечити за допомогою української РН Зеніт-3SLБФ з космодрому Байконур (Казахстан). Раніше пуск планувався на кінець квітня поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас