Сьогодні рефінансування НБУ і обмеження на зняття валютних вкладів - це підживлення девальвації гривні, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні рефінансування НБУ і обмеження на зняття валютних вкладів - це підживлення девальвації гривні, - експерт

Казна та Політика
2675
Національному банку України треба кардинально змінювати підходи до регулювання діяльності комерційних банків. “Треба ставати на підходи європейські, американські, коли проблемний банк, якщо він через своє неефективне управління дійшов до стану, коли не може виконувати зобов’язання перед своїми вкладниками, виставляється на продаж чи ліквідовується. Якщо немає бажаючих серед інших комерційних банків його купувати, то викуповує його держава, тобто націоналізує”, – вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак.
“У нас підхід інший – якщо є проблемний банк, і в нього проблеми, значить, Національний банк надає йому рефінансування, а у наших умовах банкіри це рефінансування використовують не на вирішування проблем свого банку, а просто з цієї гривнею йдуть на валютний ринок і міняють її на долари. Таким чином, підживлюють попит на долари і сприяють девальвації. В наших умовах рефінансування і обмеження на зняття валютних вкладів – це підживлення девальвації гривні”, – переконаний він.
Нагадаємо, Національний банк України вирішив продовжити обмеження на зняття коштів з валютних депозитів до 1 вересня.
Більше про наслідки продовження дії постанови Нацбанку № 328 читайте у статті “Як свіже обмеження на зняття валютних депозитів може вилитись у новий виток девальвації гривні”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас