Залишившись без західних коштів, російські банки перестали справлятися з кредитуванням реального сектора економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залишившись без західних коштів, російські банки перестали справлятися з кредитуванням реального сектора економіки

Кредит&Депозит
2332
Російські банки не справляються із зростанням кредитування економіки. В умовах припинення надходження західних кредитів різке збільшення попиту вже третій місяць практично повністю покривається коштами ЦБ, держвідомств і бюджету, кажуть підрахунки аналітиків рейтингового агентства Fitch та звітність російських банків.
У квітні банки видали клієнтам 717 млрд рублів, хоча залучили від них лише 51 млрд рублів на депозити і рахунки. Щоб покрити основну частину розриву, банки залучили запозичення від держави на 607 млрд рублів. У підсумку частка державного фондування сягнула рекордного рівня 6,4 трлн рублів, або 12,6% від зобов’язань банків. Борг перед ЦБ за підсумками квітня перевалив за 5 трлн рублів.
Ситуація неприємна, але найближчим часом вона навряд чи зміниться, вважають опитані виданням експерти. ЦБ доведеться вишукувати нові інструменти, а заборгованість банківського сектора перед регулятором продовжить зростати. Нагадаємо, в травні уряд підтвердив намір і надалі збільшувати кредитування реального сектора економіки, дозволивши ЦБ рефінансувати банки під заставу кредитів з держгарантіями.
У довідці до постанови уряду, опублікованому 26 травня відзначається, що держгарантії РФ надаються з метою надання підтримки за проектами, визнаними економічно значущими для загальнодержавного розвитку.
За документом, банки (включаючи ВЕБ) за згодою Мінфіну отримають право передавати в заставу Центробанку (з можливістю подальшої поступки) прав вимог за кредитами і забезпечує зобов’язання за ними державними гарантіями. ЦБ також отримає можливість розпоряджатися отриманими активами.
Документ також визначає порядок поступки прав вимог за держгарантіями, виданими організаціям ОПК для виконання контрактів з Міноборони і на реалізацію проектів в рамках федеральної програми з розвитку ОПК до 2020 року. Передання таких прав вимог пропонується здійснювати одночасно з укладенням ЦБ з позичальником договору банківського рахунку зі спеціальним режимом проведення операцій.
Крім того, постановою передбачено можливість передання в заставу Банку Росії прав вимог за держгарантіями лише банками, величина власних коштів (капіталу) яких становить більш ніж 100 мільярдів рублів. Цей пункт введений “з метою мінімізації ймовірності звернення стягнення на передані в заставу Банку Росії права вимоги за зазначеними державними гарантіями”.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас