Першими потерпілими від створення ЄАЕС виявляться російські нафтовики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Першими потерпілими від створення ЄАЕС виявляться російські нафтовики

Енергетика
1844
Податковий маневр в нафтовій галузі обійдеться російським нафтопереробним заводам в 2,4 млрд доларів на рік, ще 3,4 млрд доведеться викласти промисловим споживачам палива, підрахували аналітики “ВТБ Капіталу”. До понеділка чиновники мають підрахувати, як мінімізувати їхні збитки.
Доручення прорахувати варіанти податкового маневру в нафтовій галузі, який має стати відповіддю на створення Євразійського економічного союзу, давав віце-прем’єр Аркадій Дворкович. В інтерв’ю ІТАР-ТАСС він розповів, що варіантів два, і лише один з них передбачає власне маневр.
Це варіант Мінфіну, він пропонує форсоване зниження експортного мита на нафту, світлі нафтопродукти і масла – більш ніж наполовину в 2016 році. Компенсувати падіння доходів бюджету міністерство пропонує підвищенням ставки податку на видобуток корисних копалин на нафту в два рази: до 1005 рублів на тонну в 2016 році проти поточних 493 рублів. Підвищення цін на внутрішньому ринку буде стримуватися зниженням акцизів.
За зниження експортного мита “хтось повинен заплатити: або споживачі, або бюджет, або нафтовики”, – сказав РБК daily директор департаменту податкової політики Мінфіну Ілля Трунін.
Аналітики “ВТБ Капіталу” вважають, що за форсований нафтовий маневр за схемою Мінфіну заплатять переробники нафти і промислові споживачі палива в Росії. За їхніми оцінками, найбільшу суму – 6 млрд доларів – будуть втрачати на рік білоруські НПЗ. На таку суму зараз перераховує Мінськ експортне мито на нафтопродукти до російського бюджету за двосторонніми домовленостями.
Сумарне навантаження на російських виробників виросте більше – вони відчують на собі підвищення ПВКК у вигляді більш високих цін на нафту. Незалежним НПЗ маневр обійдеться в 2,4 млрд доларів на рік, промислові споживачі палива, насамперед електростанції, будуть змушені платити більше на 1,9-3,4 млрд доларів. Авіакомпанії втратять 1 млрд доларів, 1,3 млрд – нафтохіміки, 1,5 млрд – переробники газового конденсату, разом – 8,1-9,6 млрд доларів.
З числа вертикально інтегрованих нафтових компаній навантаження зросте на “Башнефть”, “Газпром нафта” і “Лукойл”, прогнозують експерти. А ось такі компанії, як “Татнафта” і “Сургутнафтогаз”, в структурі виробництва яких домінує видобуток нафти, але мало переробки, можуть виявитися навіть у виграші.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас