Великі інвестори, включаючи хедж-фонди і REITs, більш активні на ринку РЕПО, ніж банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі інвестори, включаючи хедж-фонди і REITs, більш активні на ринку РЕПО, ніж банки

Фондовий ринок
220
Великі інвестори, включаючи хедж-фонди, взаємні фонди і трасти нерухомості, стають більш активними учасниками ринку одноденних РЕПО, ніж банки, пише газета Financial Times.
Ринок РЕПО, де позичальники беруть кредити overnight під забезпечення, колись був популярним джерелом залучення банками дешевого фінансування. Однак у 2008 році, коли кредитори втратили довіру до іпотечних паперів, надавати позичальникам як забезпечення, відбулася дестабілізація ринку, і інтерес до цих операцій впав.
З 2008 року обсяг ринку РЕПО, що становив близько $4200 млрд, скорочується, банкам краще залучати довгострокове фінансування у відповідь на нові вимоги регуляторів до капіталу та вживати інших посткризовових заходів.
В даний час основні учасники цього ринку – інвестиційні трасти нерухомості (REITs), взаємні і хеджеві фонди, звертаються до операцій РЕПО, щоб підвищити свої доходи в умовах низьких процентних ставок.
Найбільш помітно збільшили використання операцій РЕПО інвестиційні трасти нерухомості, вони перевершили банки і брокерсько-дилерські компанії за обсягом запозичень на цьому ринку, свідчать дані Федеральної резервної системи (ФРС). Залучені кошти REITs використовують для купівлі довгострокових іпотечних облігацій.
Обсяг запозичень REITs на ринку РЕПО збільшився до $281 млрд з $90,4 млрд в 2009 році.
Інвестфонди, які вкладають кошти в різні активи – від корпоративних облігацій до муніципального боргу, також збільшили запозичення на ринку РЕПО – майже до $8 млрд з $2,74 млрд на кінець 2007 року, свідчать дані агентства Fitch.
“На тлі низьких процентних ставок, ринок РЕПО дуже привабливий, – зазначив аналітик Fitch Юрій Лейванд. – Фонди запозичують тут кошти і вкладають їх в активи з більш високою прибутковістю”.
Ринок РЕПО також відіграє нову роль у продажу облігацій, забезпечених пулами кредитних активів (collateralized loan obligations, CLO), пише газета. Останнім часом інвестори активно скуповують найбільш ризиковані CLO, що пропонують високі прибутковості, уникаючи найбільш надійних паперів з низьким доходом.
Деякі великі банки, включаючи Societe Generale і RBC Capital Markets, тепер пропонують фінансування в рамках операцій РЕПО для інвесторів, що купують найнадійніші CLO.
“Єдине, що зараз має сенс для інвесторів, це пошук можливостей для збільшення прибутковості”, – зазначив експерт одного з банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас