Огляд ринку готівкової валюти від Finance.UA за тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд ринку готівкової валюти від Finance.UA за тиждень

Валюта
728
Звітний тиждень в «неформальній» гілці ринку готівки або кажучи «по-нашому», на «чорному» ринку готівкової валюти, характеризувався слабко «ведмежою» динамікою в парі долар-гривня, подібними настроями пари євро-гривня і «байдужістю» до російського рублю.
Інакше кажучи, готівковий долар ледь помітно знижувався в ціні, єдина євровалюта, ослаблення якої на світовому форексі каталізувалася внутрішньоукраїнською корекцією долара, як і колись, перебувала в дефіциті, який в свою чергу стимулював спекуляції нею.
На відміну від попереднього звітного періоду, коли очевидний брак і вузькість сектора готівкового євро, що зумовлювали дефіцит єдиної євровалюти диктували, ціни на неї, що опинялися в перерахунку на пару євро-долар вище на фігуру порівняно з цим же співвідношенням на світовому форексі, нині премія «за дефіцит» зросла до півтора-двох фігур. Даючи можливість непогано заробляти дилерам провінційних регіонів, де євроготівка не користувалася популярністю, поставками євроготівки до столиці.
До п’ятниці «премія за євродефіцит», яка становила раніше більше двох фігур (по відношенню до кросу євро-долара «в миру», нині знову повернулася до колишньої позначки, до однієї фігури. Очевидно через цінове «беззаконня» провінціалів, попит на євро з боку київських валютників впав, впустивши ліквідність сектора.
У звітний період пара євро-гривня в Києві змінювалася з рівня 16,65/16,90 UAH/EUR до 16,00/16,30 UAH/EUR.
До фінішу звітного періоду премія за євродефіцит «в степах України» помітно перевищила дві фігури, проте, в інші дні саме торгівля євроготівкою рятувала столичних валютників, руки яким викручували їхні примхливі клієнти на ділянці готівкового долара, змушуючи до абсурду звужувати маржу котирувань останнього, займатися «індивідуальним» «тюнінгом» кожної угоди, підлаштовуючись під кожного клієнта на купівлю/продаж «американця».
Зокрема, у четвер, 29 травня, зі слів столичних дилерів, тамтешня «неформальна» гілка дивувала «парадоксальними» записами в журналах угод, де була поряд з реєстрацією операцій з «бідами», що перевищують рівні оферів. Інакше кажучи, до фінішу травня в Києві розпочалося справжнє сафарі за клієнтом, яке почасти проводилося лише з метою не втратити нішу ринку.
У цілому ж слабковиражений «ведмежий» тренд готівкового долара, що межує з відносною курсовою стабільністю, протягом 26-30 травня значною мірою забезпечувався аналогічними настроями на ринку «зеленої» безготівки, де, у свою чергу, підсумкові котирування “американця” трохи віддалилися від верхньої межі валютного коридору 11,75-12,00 UAH/USD.
Вважаю, слабовираженний «ведмежий» тренд на ринку «зеленої» безготівки був викликаний «політичними» причинами: фінансовому сектору «сподобалися» президентські вибори, що пройшли в один тур на тлі більш рішучих дії керівництва АТО на Донбасі.
З 26-го по 30 травня готівковий долар на ринку столиці змінювався з рівня 12,10/12,15 UAH/USD до позначки 11,75/11,95 UAH/USD.
Дніпропетровські валютники рапортували про схожу динаміку: 12,05/12,15 UAH/USD на 23 травня і 11,80/11,90 UAH/USD до 30-го.
У звітний період ліквідність «неформальної» гілки ринку готівки не радувала, залишаючись на рівні «нижче посереднього», причому положення не рятувала і торгівля «готівкою» в умовах приблизного балансу попит/пропозиція.
У наявності очевидне загальне для всіх регіонів країни (за виключенням Донбасу) звуження маржі. На сході України котирування готівкового ринку вражали шириною спреда і «висотою» офера. Наприклад , до п’ятниці, 30-го, в Донецьку долар намагалися працювати за 12,10/12,30 UAH/USD.
Приступаючи до прогнозної частини цього огляду, доводиться констатувати, що готівковий і безготівковий валютний ринок України, «перехворівши» ейфорією з приводу добре проведених президентських виборів, вже з середи почав поступово повертатися до «суворої реальності» сьогоднішнього стану вітчизняної економіки, тривожними наслідками якого стало очевидне стиснення ліквідності торгів на валютному міжбанку в комплекті із збереженням заявок на купівлю «старого надійного» долара, із завидною регулярністю фыксованих адмінами порталу Finance.ua.
До вищевикладеного необхідно додати остаточну втрату свого значення одним з головних раніше курсо- і трендоформуючих факторів, стану гривневої ліквідності, що втратив свою значущість і висунення на перші ролі політичних чинників, який, до речі, в даний час перевершив «хороші» новини про відновлення «стосунків» Києва з МВФ та іншими формами кредитної співпраці з Заходом.
Повертаючись до «неформального» ринку готівки і його найближчих перспектив, констатуємо збереження колишніх традицій, які зараз посилюються станом АТО і активністю сепаратистів, що окопалися на сході України: як і раніше, в переддень вихідних, протягом яких, як правило негідники-бойовики на Донбасі «піднімають голову», інтерес до готівкового долара трохи зростає, сприяючи більш помітному внутрішньоденному подорожчанню позиції «пропозиція». У свою чергу, як і годиться в свята і вихідні, позиція «попит» трохи коригується або як мінімум, залишається на місці.
Втім, вищезазначена жорсткість боротьби за клієнта, що передбачає граничне звуження маржі, помітно нівелює значення традиції «широкий спред до вихідних».
Здається, поточний слабковиражений «ведмежий» тренд готівкового долара, що межує з відносною курсовою стабільністю, збережеться і в перший тиждень літа.
Огляд готівкових ринків 26.05.14
Огляд готівкових ринків 27.05.14
Огляд готівкових ринків 28.05.14
Огляд готівкових ринків 29.05.14
Огляд готівкових ринків 30.05.14
_Дядя Саша, учасник профільної гілки форуму “Валютний ринок в контексті” _
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас