Успішне проведення виборів знизило вартість позикових ресурсів для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Успішне проведення виборів знизило вартість позикових ресурсів для України

Кредит&Депозит
647
Суверенні єврооблігації України показали в травні максимальне зниження прибутковості за останні чотири роки. Так, прибутковість єврооблігацій з погашенням у 2015 р. знизилася з 14,7% до 9,9% річних станом на 29 травня, у 2017 р. – з 11,8-13,3% до 8,4-9,5 , у 2023 р. – з 10,2 до 8,7%. За даними Bloomberg, в середньому облігації від початку травня зросли на 7,9% і, можливо, покажуть в цьому місяці найкращі показники з 2010 р. Україна продемонструвала найкращий результат серед 56 країн, що розвиваються, за індексом Bloomberg USD Emerging Market Sovereign Bond. Зниження прибутковості – результат переоцінки ризикованості українських зобов’язань в очах інвесторів. Від початку місяця спреди за п’ятирічними кредитно-дефолтними свопами (CDS) України знизилися на 276 пунктів – до 904 станом на 27 травня.
Президент і стимул
Факторів, сприятливих для українських зобов’язань в очах інвесторів, цього місяця було декілька, проте першу скрипку грали політичні. По-перше, 7 травня Міжнародний валютний фонд перерахував Національному банку України перший транш у розмірі $3,19 млрд з обіцяного кредиту на $17,1 млрд. Отримана сума поповнила золотовалютні резерви (ЗВР) країни, які від початку 2013 р. втратили 42%, або $10,3 млрд, і становили на початок травня $14,23 млрд – мінімум майже за дев’ять років. Таким чином, завдяки цьому підживленню ЗВР зросли до $17,30 млрд, повідомили в НБУ. По-друге, 7 травня президент Росії Володимир Путін зробив заяву, в якій закликав представників південного сходу України відкласти запланований на 11 травня референдум, а також зазначив, що «намічені в Києві президентські вибори – сам по собі рух у правильному напрямку». Вже після цих двох подій прибутковість українських єврооблігацій пішла на спад. 8 травня вона становила 13,9% для євробондів-2015, 11,5-12,6% – для паперів з погашенням у 2017 р. і 9,8% – для зобов’язань з погашенням у 2023 г. По-третє, 14 травня Міністерство фінансів випустило п’ятирічні єврооблігації на $1 млрд під гарантії США. Їхня прибутковість становить 1,844% річних. «Це всього на 0,28% річних вище, ніж аналогічні запозичення Сполучених Штатів. Такі умови фінансування на міжнародних ринках капіталу є найкращими за всю історію існування нашої країни», – заявили в Мінфіні. Ця новина сприяла подальшому зміщенню суверенної кривої вниз, хоча прибутковості цінних паперів і залишалися вище 10% річних, за словами аналітика групи «Інвестиційний капітал Україна» (ICU) Тараса Котовича. Зниження прибутковості на тлі надходження валюти від МВФ і розміщених єврооблігацій могло б бути і більш істотним, але, як пояснює начальник відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку ІК Concorde Capital Юрій Товстенко, його стримували побоювання, як пройдуть вибори – чи не буде провокацій, терактів і т. д.
Таким чином, вирішальним стимулом для зниження прибутковості українських зобов’язань стали минулі 25 травня президентські вибори, на яких абсолютну більшість (54,7%) голосів отримав Петро Порошенко. «Сам факт, що у країни з’явився президент замість виконуючого обов’язки – вже позитив», – говорить Товстенко. До того ж фігура новообраного глави держави задовольняє Євросоюз, але при цьому його риторика дає інвесторам сподівання на врегулювання конфлікту України з Росією. Порадувала інвесторів і реакція Москви на результати українських виборів.
У пошуках можливостей
Втім, подальше зниження прибутковості буде невелике, оскільки його обмежують триваючі військові дії на сході країни, вважає Товстенко. Вже 29 травня зниження практично припинилося, а прибутковості застигли на рівні, досягнутому 28 травня. Також говорити про те, що зниження прибутковості відкрило уряду вікно для залучення позикових ресурсів на міжнародних ринках капіталу, зараз передчасно. З одного боку, за словами експерта, Мінфін вважає за краще розміщувати єврооблігації з прибутковістю нижче 9-9,5 % річних, яка вже досягнута для більш довгих зобов’язань. Але з іншого – занадто низькі рейтинги країни (довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній валюті за версією Fitch Ratings становить CCC) не дозволять уряду вийти зараз з вдалим розміщенням євробондів.
Тим часом Мінфін поки що може скористатися високим попитом на українські єврооблігації під гарантії США і зробити ще один подібний випуск. Як заявили в міністерстві, підписка на випущені 14 травня бонди сягнула $3,4 млрд замість необхідних $1 млрд. З цієї причини Україна може до кінця поточного року розмістити ще один випуск суверенних єврооблігацій під гарантії США, повідомили джерела в банківських колах. Але остаточного рішення поки не прийнято, хоча ймовірність того, що буде ще одна подібна угода, велика. Можливий обсяг розміщення, за інформацією джерел, не визначений.
Олена Сніжко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас