Чому IT-розробники емігрують з Росії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому IT-розробники емігрують з Росії?

Світ
2637
Розробник ігор для мобільних пристроїв Game Insight вчора оголосив про перенесення штаб-квартири з Москви до Вільнюса. Це не перший IT-емігрант: за ціною, логістикою та інвесткліматом європейські офіси більше підходять російським компаніям, орієнтованим на глобальний ринок.
Game Insight збирається стати європейською компанією і переїжджає до столиці Литви Вільнюс, оголосила вчора компанія. Новий офіс буде відповідати за всі міжнародні операції, маркетинг, управління розробкою ігор, а також взаємодію з платформами і розвиток бізнесу в усіх регіонах світу. В організації переїзду взяло участь литовське державне агентство з інвестицій Invest Lithuania. Зараз воно веде переговори і з іншими російськими компаніями, повідомив представник агентства Вітотас Юскевічус, не уточнюючи, про які фірми йдеться.
З усіх європейських країн Game Insight обрала Литву в тому числі тому, що у засновниці розробника Аліси Чумаченко батько – литовець. За словами самої Чумаченко, Литва – багатомовна країна, з неї набагато зручніше їздити до інших європейських країн. Виручка Game Insight за 2013р. перевищила 100 млн дол, але частка Росії в ній становила менше 10%, а тому переїзд до Європи є логічним кроком, пояснює Чумаченко.
Нова штаб-квартира компанії почала працювати вчора. Чумаченко додала, що в переїзді “немає ніякої політики”: у російських компаній зараз “є дисконт”, а Game Insight з часом може вийти на біржі.
Частка користувачів Game Insight з Європи становить більш ніж 26% від її загальносвітової аудиторії, і європейці приносять їй більше 28% всіх доходів, за даними самої компанії. Це більше, ніж у решти компаній: європейська аудиторія мобільних ігор в цілому становить 22% від загальносвітової аудиторії, а в загальносвітових доходах на європейців припадає 14,4%, за оцінками компанії App Annie.
Invest Lithuania допомагає компаніям, що розглядають переїзд до Литви, зрозуміти можливості місцевого бізнесу, говорить Юскевічус. “Ми намагаємося залучити в країну високотехнологічні компанії, які в тому числі займаються розробкою ігор”, – додав він. Він запевняє, що в країні хороший бізнес-клімат і є кваліфіковані кадри, які можуть найняти компанії на зразок Game Insight. При цьому мігруючі компанії не зобов’язані інвестувати, наприклад, в нерухомість, підкреслив представник Invest Lithuania.
Game Insight першого переїхала саме до Литви, каже власник ігрового сайту Red Buzz Сергій Галенкін. Країна розташована досить близько до Росії, там багато хто розуміє російську, відзначає експерт. За його словами, місцевий уряд представляє пільги для тих, хто переїжджає, – в Литві по-європейськи високі податки, але пільги на перший час дозволяють майже зрівняти їх з російськими. Співробітникам компаній, що переїхали, влада надає документи, за допомогою яких через п’ять років можна отримати громадянство ЄС, і росіян це приваблює, додає Галенкін. Він упевнений, що компаніям, які готуються до IPO, простіше планувати продаж з Євросоюзу.
Можливість відкрити офіс в Литві розглядають у російській компанії AlternativaPlatform (браузерна гра “Танки Онлайн”), розповів РБК технічний директор компанії Антон Волков. “Ми зустрічалися з представниками Invest Lithuania, але поки не що прийняли рішення. Литва – це не єдиний розглянутий варіант. У нас є офіси в Пермі, Шанхаї, на Мальті, вони продовжать працювати в будь-якому випадку”, – зазначив Волков.
Як розповів Сергій Клімов, засновник ігрової компанії Charlie Oscar, оренда 100 кв. м в центрі Москви на місяць коштує 10 тис. дол, а 300 кв. м в центрі Вільнюса коштують 8 тис. дол на місяць. “Протягом року ми переїжджаємо до Вільнюса у складі п’яти осіб. Я зі Стокгольма і чотири розробника з Києва”, – розповів Климов.
Game Insight – не перша IT-компанія на території колишнього СРСР, яка вибудувала глобальний бізнес і “переросла” внутрішній ринок. Наприклад, в 2011р. перенесла штаб-квартиру на Кіпр білоруська компанія Wargaming, розробник популярної гри World of Tanks, що вийшла у 2010р. Нещодавно про плани переїзду 500 ключових співробітників оголосив виробник програмного забезпечення Luxoft. Навесні засновник найбільшої російської соцмережі “ВКонтакте” Павло Дуров виїхав до Європи разом з 12 розробниками інтернет-сервісу Telegram.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас