Пенсіонери годують Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсіонери годують Європу

Світ
1193
Європейські пенсіонери перетворилися на годувальників – під час кризи їхні допомоги виявилися найстабільнішим джерелом коштів: на ці гроші живуть їхні діти та онуки. І донині немає ознак поліпшення ситуації – це бомба уповільненої дії для економіки, попереджають експерти.
Пенсії виявилися найстабільнішим джерелом доходу країн півдня Європи під час боргової кризи. В Іспанії вони зросли в 2008-2012 роках на 8,3%, тоді як доходи людей віком 30-44 років (найбільш численна група працездатного населення) скоротилися на 2,8%, пише агентство Reuters. Схожа ситуація в Італії: пенсії за ці п’ять років збільшилися на 4,6%, тоді як зарплата найнятих за довгостроковими контрактами (основна група трудящих) знизилася на ті самі 4,6%.
Чотирьом з десяти італійців фінансово допомагають батьки, показало дослідження, проведене в 2013 році на замовлення асоціації фермерів Coldiretti.
Зараз, коли економічні показники йдуть на лад, проблема працевлаштування людей все ще не вирішена. В Іспанії не працює кожен четвертий працездатний чоловік, а серед молоді рівень безробіття доходить до 55%.
Цей дисбаланс видно і в структурі витрат держбюджету. В Іспанії витрати на пенсії зросли в 2008-2012 році на 18,2%, витрати на охорону здоров’я та освіту зменшилися на 0,1 і 8,1% відповідно.
Витрати на фінансування шкіл, лікарень та державних досліджень в Іспанії в 2013 році скоротяться ще більше, тоді як на пенсії – збільшаться.
Лише в Греції через жорсткі вимоги трійки кредиторів в 2009-2013 роках вдалося скоротити пенсії на 30%. Для багатьох це означає скорочення пенсій на суму до €300.
Коли десять років тому в Іспанії Анхель Гомес і Марія Луїза Фернандес йшли на пенсію, вони передчували, як витрачатимуть пенсійні виплати на ресторани, свята та іграшки онукам, ілюструє Reuters.
Але все вийшло інакше – на дві їхні пенсії живуть загалом п’ять сімей. Загальний дохід Гомеса і Фернандес становить €3600, що майже вдвічі вище за середній щомісячний дохід домогосподарства у країні.
«От уже ніколи не думав, що буду віддавати частину своєї пенсії дітям, – каже Гомес, який 35 років пропрацював клерком в Банку Іспанії. – Я цим, звичайно, пишаюся, але за дітей трохи неспокійно». Їхній 40-річний син Девід побоюється, що втратить роботу, коли цього року музична школа, в якій він викладає, перейде в приватні руки. Його дружина Ракель працює неповний день через фінансові проблеми у роботодавця.
При цьому пенсіонери економлять на їжі, переходячи на більш просту їжу, сидять з онуками, щоб скоротити дітям витрати на нянь, деякі сім’ї з’їжджаються, щоб здавати звільнену житлоплощу.
В Іспанії знайшли й інший вихід за умов тотального безробіття – там створюються групи для обміну послугами, де учасники розраховуються трудовими годинами.
Наприклад, люди, що мають машини, «працюють» таксистами в обмін на те, що хтось інший з членів співтовариства допомагає їм з організацією свята, ремонтом або переїздом.
У деяких районах Іспанії вже організували бартерні ринки, ввели локальні валюти і об’єднали в співтовариства власників порожніх земельних ділянок і тих, хто готовий на цих ділянках вирощувати їжу.
Однак цей стан речей тривожить економістів. «Перед нами бомба уповільненої дії», – упевнений професор соціології Університету Сарагоси Алессандро Джантіле.
Сучасна молодь, пояснює він, з великою ймовірністю і надалі житиме в умовах підвищеного безробіття та неповної зайнятості. У цьому сенсі допомога з боку батьків або бартер дозволяють їм протриматися в сьогоденні, але не відкладати кошти на майбутнє. А це означає, що їхні пенсії будуть значно менші, ніж у батьків, тобто вони в свою чергу навряд чи зможуть допомагати наступним поколінням.
«У Росії трансферти між поколіннями в основному йдуть у зворотний бік – від більш молодого покоління до старшого», – говорить заступник директора Центру трудових досліджень ГУ- ВШЕ Ростислав Капелюшников.
У кризу зростання зарплат в Росії теж різко скоротилося, а індексація пенсій тривала, проте загальна картина залишалася такою самою. У середньому по Росії мінімальна пенсія в 2013 році становила близько 6,5 тис. руб., Середня трудова пенсія – близько 11,6 тис. руб., а зарплата – 29,9 тис. руб.
Час, коли пенсіонери були більш забезпечені, ніж молодь, в історії Росії теж був. «За радянських часів так було, – нагадує Капелюшников. – Багато пенсіонерів мали стабільне джерело доходу, а молодь невисоку зарплату. І такі трансферти від літнього покоління до молодих були типовою ситуацією. Ми пішли від цього з початком ринкових реформ, коли пенсії не індексувалися в тій мірі, в якій зростали ціни, і сильно провалилися щодо заробітної плати».
Катерина Мереминська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас