Середній клас у Великобританії на межі вимирання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середній клас у Великобританії на межі вимирання

Світ
4941
Середній клас у Великобританії може зникнути протягом найближчих 30 років через стрімке зростання цін на нерухомість.
Радник уряду Британії та експерт незалежного аналітичного центру New Economics Foundation Девід Бойл вважає, що молоді люди не можуть розраховувати на такий же рівень добробуту, який був у їхніх батьків.
Виступаючи на літературному фестивалі Hay Festival, він заявив, що в недалекому майбутньому у Великобританії будуть лише два класи: крихітна і заможна еліта і великий “пролетаріат”, який не має жодних шансів вирватися з важкого становища і приречений на животіння.
За його словами, для того щоб бути в змозі виплачувати щомісячну плату за оренду житла і при цьому зберігати рівень життя класичного середнього класу, жителям Британії доведеться працювати в трьох або чотирьох місцях. У людей просто не залишиться ні часу, ні можливості, для того щоб культурно розвиватися.
“Нас чекає суспільство з компактною елітою та іншою частиною – новим пролетаріатом, який буде жити в борг у корпорації лендлордів. Нас чекає новий вид економіки, де немає середнього класу взагалі”.
Згідно з прогнозами Бойла середня вартість житла у Великобританії складе 1,2 млн фунтів стерлінгів, що змусить більшість британців попрощатися з мрією про власне житло, бо зростання заробітної плати не встигає за зростанням цін на нерухомість.
“Якщо найближчим 30 років ціни на житло в Британії будуть рости такими ж темпами, якими вони збільшувалися протягом останніх 30 років, то середнє житло буде коштувати близько 1,2 млн фунтів”.
Як вважає Бойл, одна з основних причин, яка призвела до такої сумної ситуації, – це ліквідація урядом Маргарет Тетчер системи додаткових спеціальних вкладів, більш відомої як “корсет”, яка обмежувала можливості банків кредитувати під заставу нерухомості.
КОРСЕТ
Система додаткових спеціальних вкладів – це фінансова схема, в рамках якої Банк Англії міг зажадати від комерційних банків внести на свій рахунок кошти в розмірі певного відсотка від депозитної бази з метою обмежити зростання кредитування.
Хоча дана схема дозволяла до 1970 р. зберігати ціни на житло на низьких рівнях, експерт вважає, що на даний момент вона не буде ефективна, тому що серйозно сповільнює прийняття рішення банком про видачу іпотечного кредиту.
Замість цього він пропонує створення “паралельного” ринку житла, де нові будинки продавалися б протягом 100 років за однією фіксованою ціною. Без такого рішення, на його погляд, іпотечні кредити будуть переходити у спадок і виплачуватися лише онуками первинних покупців.
Саме тяжким становищем середнього класу Бойл пояснює різке зростання популярності “Партії незалежності об’єднаного Королівства” (United Kingdom Independence Party, UKIP), яка просуває ідею виходу Британії з ЄС, а її лідер регулярно виступає з розгромними промовами в Європарламенті, критикуючи владу союзу.
“Ви бачили цей протест. Я думаю, так завжди відбувається, коли влада намагається позбавити середній клас своєї мрії, в результаті з’являються своєрідні і небезпечні політичні рухи”.
Бойл є одним з учасників Комітету Ліберально-демократичної партії з фінансової політики, минулого року йому було доручено проаналізувати доступність державних послуг та підготувати доповідь.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас