Демократія на новий лад: кримчан позбавлять можливості обирати мерів міст та депутатів райрад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Демократія на новий лад: кримчан позбавлять можливості обирати мерів міст та депутатів райрад

Світ
1588
Про це заявив заступник Голови Державної Ради Республіки Крим Костянтин Бахарєв, повідомляє прес-служба парламенту.
«У першому читанні схвалені проекти законів, якими встановлюються межі і статус муніципальних утворень в Республіці Крим, визначаються структура органів місцевого самоврядування, чисельність депутатського складу в міських і сільських радах. Тут дійсно багато нововведень. Наприклад, відмова від прямих виборів мерів міст», – сказав Бахарєв.
За його словами, замість цього пропонується система, що не перший рік працює в Росії – коли керівник міської адміністрації приймається на роботу за контрактом конкурсною комісією, яка формується місцевими депутатами за участю голови регіону.
Як зазначив Бахарєв, не буде також прямих виборів депутатів районних рад – до них будуть входити голови поселень, що входять до складу району, і депутати місцевих рад за нормою представництва, яка залежить від чисельності населення. Крім того, значно скоротиться кількість депутатів у міських радах: у Сімферополі з 76 до 38, в Євпаторії і Керчі з 50 до 28 і так далі.
«Ми вирішуємо і проблему так званих «муніципальних матрьошок»: наприклад, територія Великої Ялти отримає статус міського округу, де єдиним органом самоврядування буде Ялтинська міська рада, а в курортних селищах замість селищних рад будуть підрозділи міської адміністрації», – сказав він.
Зазнає змін і система місцевих виборів: депутати селищних рад обиратимуться за мажоритарною системою, міських – за змішаною в пропорції п’ятдесят на п’ятдесят.
«Вважаємо, що ці нововведення сприятимуть оптимізації системи державного управління в Криму, в тому числі, скороченню чиновницького апарату», – заявив він.
Бахарєв зазначив, що в другому читанні ці проекти законів будуть розглянуті на найближчому пленарному засіданні кримського парламенту, яке заплановане на 4 червня.
Як повідомляли «Коментарі», днями Президент РФ Володимир Путін підписав закон про перенесення з 2015 на вересень 2014 року виборів до закзборів Криму і Севастополя, а також про скорочення терміну ходіння гривні на території Криму до 1 червня 2014 року.
Нагадаємо, Росія анексувала Крим за результатами так званого референдуму, на якому, за даними самопроголошеної кримської влади, нібито проголосувало майже 97% жителів півострова.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас