Коли мільярди йдуть крізь пальці: статки Ахметова через кризу на Південному Сході країни скоротилися на $4 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли мільярди йдуть крізь пальці: статки Ахметова через кризу на Південному Сході країни скоротилися на $4 млрд

Фондовий ринок
4437
Сукупний статок першої сотні найбагатших людей України за останній рік зменшився на 13 млрд доларів до 42 млрд доларів. Таку оцінку надає видання “Форбс-Україна”, що публікує черговий рейтинг.
За даними видання, Рінат Ахметов втратив з квітня минулого року 4,2 млрд доларів, і тепер його багатство оцінюється в 11,2 млрд доларів.
“Причин декілька. Несприятлива ситуація на зовнішніх ринках – мінімальні ціни, падаючий попит і, як наслідок, зниження галузевих мультиплікаторів, за якими оцінюються компанії. Але головна – внутрішня політична криза, яка істотно загострила економічну. Невизначений статус кримських активів, а тепер і південно-східних. У зоні конфлікту перебувають найбільші промислові підприємства країни, що забезпечують 15,7% ВВП”, – зазначає видання.
Загалом, за оцінкою видання, понад $13 млрд втратили за рік найбагатші українці. Сукупний статок першої сотні зменшився до $42 млрд.
Найбільше постраждав банківський сектор. Події в країні спровокували відтік депозитів у Криму, Харкові, Луганську, Донецьку. А різка девальвація гривні ще сильніше погіршила становище.
«Лише з короткої валютної позиції це призвело до збитків у банківському секторі у 10 млрд гривень», – говорить керівник аналітик Вадим Янковський.
Бізнесмени, чия діяльність зараз опинилася під пильною увагою Заходу і нової влади, залишилися у рейтингу видання. Зокрема, Дмитро Фірташ, Юрій Іванющенко, брати Клюєви і Олександр Янукович. Тиск на них зростає – заведені кримінальні справи, арештовані рахунки, але активи поки знаходяться в їхній власності. Під час оцінки бізнесу цих учасників рейтингу враховувалися лише незаперечні активи і були застосовані максимальні дисконти. У результаті «вартість» кожного значно знизилася. За винятком Іванющенка, підмогою для якого виявився «Азовзагальмаш».
Віктор Пінчук зберіг друге місце з показником 3 млрд доларів (роком раніше – 3,8 млрд доларів).
Статок Ігоря Коломойського оцінюється у 1,8 млрд доларів (четверте місце), Петра Порошенка – 1,3 млрд доларів (шосте місце).
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас