Українцям не варто хвилюватися через проблеми погашення кредиту від ЄС - запевняє НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям не варто хвилюватися через проблеми погашення кредиту від ЄС - запевняє НБУ

Казна та Політика
1094
Українцям не варто хвилюватися через отримання закордонного кредиту, оскільки критичного рівня заборгованості країна поки що не має. Про це під час брифінгу зазначив заступник глави НБУ Олександр Савченко.
“Щодо зовнішніх кредитів, то в Україні 22 роки вже нічого не змінюється. Всі проблеми вирішуються за рахунок зовнішніх кредитів, інфляції та девальвації.
Більше “інтелектуальний потенціал” не дозволяє прийняти якихось адекватних фінансових рішень. Наші чиновники і парламентарії піклуються про дотації на проживання і так далі. Ніде в світі депутати не займаються дотаціями на власне проживання і так далі.
Якщо говорити про зовнішню заборгованість, то зараз альтернативи фінансування внутрішніх боргів, крім кредитів, немає. По суті цих 16 млрд євро, які ми можемо отримати, достатньо, щоб замістити іноземні інвестиції, які були раніше. На жаль у зв’язку з ситуацією в країні, інвестицій майже немає.
Але хвилюватися про те, що ми отримуємо кредити, не варто. Головне, правильно трансформувати ці кошти на вирішення фінансових проблем. Наші зовнішні запозичення досить малі навіть за мірками ЄС. Наступного року ми можемо підійти до критичного рівня. Але ми отримаємо кредити не під 5%, а лише в 2-2,5%.
Крім того жодна країна світу повністю свої борги не гасила, крім Румунії часів Чаушеску. Тому завдання не віддавати повністю кредити, а підтримувати баланс між запозиченням і ВВП.
Але великі гроші в руках “дикуна” – це папірці. Ще раз повторюся – кредити не страшні, головне, правильно їх використовувати і не дати злодіям розтягнути ці гроші.
Кредити сплачуються за рахунок зростання ВВП. Чим вищий рівень зростання ВВП – тим швидше сплачується борг. Тобто має бути так: чим більше кредит, тим вище приріст ВВП. Хоча на жаль в нашому випадку все навпаки. Беремо кредити, а зростання ВВП – мінус 5%.
Тому тут вже проблема. Знову ж таки – все це проблема фінансової некомпетентності сьогоднішньої влади”, – сказав він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас