Зустрічі щодо газу РФ-ЄС та тристороння за участю України відбудуться сьогодні в Берліні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зустрічі щодо газу РФ-ЄС та тристороння за участю України відбудуться сьогодні в Берліні

Енергетика
392
Зустріч РФ-ЄС та тристороння зустріч за участю України з газового питання відбудуться, як і планувалося, 30 травня в Берліні, повідомив Агентству газової інформації (АГІ) представник Міненерго РФ.
За його словами, підтвердження того, що ці зустрічі відбудуться, було отримано в четвер за підсумками бесіди з представниками ЄС.
Планується, що 30 травня спочатку відбудеться зустріч російської делегації, очолюваної міністром енергетики Олександром Новаком, з єврокомісаром ЄС Гюнтером Еттінгером, а потім – тристороння зустріч РФ-ЄС-Україна.
Як повідомлялося, за підсумками тристоронньої зустрічі у Берліні 26 травня щодо газового питання міністр енергетики РФ О.Новак повідомив, що в ході переговорів були обговорені умови платежу в розмірі $2,5 млрд. Зокрема, $2 млрд – борг станом на кінець березня – “Нафтогаз України” повинен сплатити до кінця поточного тижня, ще $500 млн він повинен сплатити за постачання в травні до 7 червня.
Тим часом, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан 28 травня заявив, що Україна готова оплачувати рахунки російського “Газпрому” тільки після узгодження тимчасової ціни газу на рівні $268,5 за 1 тис. кубометрів, яка діятиме до повного врегулювання спору між сторонами.
“На сьогодні ми пропонуємо пакетну угоду, якою, зокрема, буде закріплена ціна на російський газ з 1 квітня. Ми вважаємо, що справедливим рівнем ціни є той, що був закріплений на перший квартал 2014 року ($268,5 за 1 тис. куб. м). Відповідно до такої пакетної угоди, ціна діятиме до остаточного вирішення питання. Тільки після підписання пакетної угоди буде вирішуватися питання оплати рахунків”, – сказав він.
Однак, Міненерго РФ підкреслює, що обговорення поставок газу Україні можливе тільки після оплати боргу “Газпрому” відповідно до домовленостей, досягнутих в ході переговорів РФ-ЄС-Україна 26 травня.
У свою чергу єврокомісар Г. Еттінгер в середу заявив: “У нас абсолютно чіткий інтерес, щоб цей конфлікт вирішився в найкоротші терміни”. За його словами, “потрібно, щоб рахунки були оплачені, але ціни були б справедливі”. Він уточнив позиції сторін: українці до оплати боргу вимагають вирішити питання ціни, а російська сторона готова обговорювати ціну тільки після оплати хоча б частини боргу.
За його словами, зараз сума до оплати сягнула $4 млрд. “Ми пропонуємо оплатити 50% боргової суми, тобто $2 млрд і далі вести переговори за посередництва Європейського союзу, щоб прийти до згоди за майбутніми цінами. Як тільки буде згода за цінами, залишок заборгованості може бути оплачений. Ми вважаємо, що це чесний хід. Наші російські партнери тоді зможуть висунути ціну, яку ми могли б обговорювати”, – сказав Г. Еттінгер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас