Українські автозаводи на межі зупинки - через терористів на Сході — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські автозаводи на межі зупинки - через терористів на Сході

Фондовий ринок
1900
Нестабільна обстановка в Донецькій і Луганській областях зриває виробничі процеси на підприємствах українського автопрому, оскільки порушені постачання комплектуючих з цих регіонів.
Відповідно до прес-релізу асоціації “Укравтопром” в середу, лише у Запорізького автомобілебудівного заводу в Донецькій області розташовані 25 підприємств – постачальників комплектуючих, у Луганській – 11 підприємств, звідки поставляються гумовотехнічні вироби, пружини, радіатори, інструменти, вироби з кольорових металів.
“За інформацією учасників асоціації, багато постачань комплектуючих тимчасово припинені: блок-пости і військові дії заважають їх безпечному та своєчасному транспортуванню. В результаті виникла загроза зупинки виробництва, тому за короткий час знайти нових постачальників практично неможливо”, – наголошується в повідомленні.
При цьому в компанії підкреслюють, що політична нестабільність на сході створила новий виклик автовиробництву на додаток до спаду продажів, який особливо відчутний у східних регіонах країни і Криму.
“Не додає оптимізму українському автопрому і нещодавнє скасування утилізаційного збору і зниження спецмита паралельно зі збільшенням ставок акцизного податку на нові автомобілі і на кузови для промислового збирання”, – зазначає “Укравтопром”.
У результаті, за оцінкою асоціації, вітчизняні виробники втратили останньій мінімальний державний захист, отримавши додаткове фінансове навантаження, “яке ставить під питання доцільність не тільки розвитку, а й збереження промислового виробництва автомобілів в Україні”.
“Очевидно, що в умовах вкрай низьких продажів виробники не зможуть нівелювати за рахунок власних ресурсів збільшені податки, і вони будуть закладені в ціну товару, а, отже, ляжуть на плечі споживача. Ми вже констатуємо продовження зниження споживчої активності на первинному авторинку”, – відзначається в прес-релізі.
Асоціація нагадує, що в квітні цього року порівняно з березнем 2014-го, виробництво на ЗАЗі впало на 10,3%, в ​​корпорації “Богдан” – на 64,7%, на заводі “Єврокар” – на 27,6%. Загалом у галузі виробництво автомобілів і автобусів в Україні знизилося на 14,7% і становить лише 4,688 тис.
Нагадаємо, за підсумками січня-квітня 2014 року підприємства галузі збільшили виробництво автотранспортних засобів на 80% порівняно з аналогічним періодом 2013 року – до 18,238 тис. од., за рахунок приросту виробництва легкових авто на 87%, до 17,242 тис.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас