Мільярдеру Жеваго тепер належить 70% норвезької суднобудівельної компанії NorYards — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільярдеру Жеваго тепер належить 70% норвезької суднобудівельної компанії NorYards

Фондовий ринок
802
Норвезька Bergen Group закрила операцію з продажу мажоритарної частки в суднобудівній компанії NorYards AS компанії Calexco (Люксембург), пов’язаній з українським бізнесменом Костянтином Жеваго.
Як йдеться у повідомленні Bergen Group в середу, з цього дня Calexco належить 70% NorYards, а Bergen Group – 30%.
Гендиректор NorYards Йоханнес Нетеланд (Johannes Neteland), чиї слова наводяться в релізі, позитивно оцінив перспективи ринку будівництва сучасних морських суден і спеціалізованих суден. На його думку, нова структура власності зміцнить позиції компанії у суднобудівній галузі, оскільки вона буде пропонувати послуги від базового проектування до постачання готових суден.
У повідомленні вказується, що NorYards підписала в квітні цього року свій перший контракт на будівництво нового судна з NFDS 2 Offshore AS на суму більш ніж NOK650 млн ($108,8 млн за поточним курсом) з поставкою у другому кварталі 2015 року.
Нагадаємо, Bergen Group і Calexco (в інтересах “Суднобудівного заводу “Залив”, Керч, АРК) в липні 2013 року підписали угоду про заснування нової акціонерної компанії, що створюється на базі активів суднобудівних заводів групи NorYards BMV and NorYards Fosen. Спочатку передбачалося, що Calexco отримає 51% за $18,22 млн з можливістю викупу частки, що залишилася за опціонними угодами.
Однак у березні 2014 року сторони повідомили про нові умови угоди. За ними, частка Calexco у спільній компанії збільшилася до 70%, але вартість цієї частки знизилася до $13,18 млн. Відповідно до нових домовленостей, Bergen Group ASA після закриття угоди внесе до статутного капіталу СП для його подальшого розвитку NOK15 млн (30%) замість раніше передбачених NOK25 млн, Calexco – NOK35 млн (70%) замість NOK25 млн.
Calexco також зобов’язується забезпечити залучення NOK100 млн до оборотного капіталу NorYards AS на фінансування будівництва корпусів суден.
Bergen Group ASA створена в 2002 році, в результаті злиття понад 20 компаній. Основні напрямки спеціалізації – офшорні послуги, суднобудування, сервісні послуги.
ЗАТ “Суднобудівний завод “Залив”- одне з провідних суднобудівних підприємств у Східній Європі. Спеціалізується на будівництві танкерів, хімовозів і контейнеровозів, бурових платформ для видобутку нафти і газу. З 1992 року і до сьогодні підприємство будує судна на експорт. У загальному обсязі реалізації частка експорту становить понад 95%. Основні замовники – Норвегія, Нідерланди.
Жеваго – народний депутат (позафракційний), володіє низкою активів в Україні і за кордоном у банківській сфері, фармацевтиці, автомобілебудуванні, суднобудуванні, в гірничо-металургійному комплексі та ін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас