Зарплати американських CEO в 2013 році зросли в середньому на 5,5% - WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати американських CEO в 2013 році зросли в середньому на 5,5% - WSJ

Особисті фінанси
219
Середній розмір винагород глав найбільших компаній США зріс помірними темпами в 2013 році, проте існує великий розрив між зарплатами найбільш високооплачуваних гендиректорів та інших керівників, йдеться в дослідженні, проведеному Wall Street Journal спільно з Hay Group.
В середньому винагороди CEO зросли на 5,5%, до $11,4 млн. Це значно нижче, ніж середнє зростання прибутку їхніх компаній (8%) або доходу акціонерів (34%, включаючи дивіденди і зростання котирувань), проте вище, ніж підвищення оплати праці простих співробітників (1,8% за даними Мінпраці США).
При цьому винагороди 10% найбільш високооплачуваних директорів зросли на 17%, більш ніж в три рази більше від середнього показника.
Найдорожчими для компаній керівниками в минулому році сталі гендиректор і співзасновник Oracle Corp. Ларрі Еллісон, який заробив $76,9 млн, глава медіахолдингу CBS Corp. Леслі Мунвс ($65,4 млн) і CEO іншої медіакомпанії, Liberty Global, Майкл Фрайз ($45,5 млн). Їх сукупний дохід – $188 млн – перевищує аналогічний показник 50 гендиректорів з нижньої частини списку
Понад $30 млн також отримали глава гірничодобувної компанії Freeport-McMoRan Річард Едкерсон, керівник медіаконгломерату Viacom Філіпп Даумен, CEO кіностудій Walt Disney і Time Warner Роберт Айгер і Джеффрі Б’юкс, гендиректор страховика Aetna Марк Бертоліні і керівник виробника косметики Estee Lauder Фабріціо Фреда. CEO General Electric Джеффрі Іммельт замкнув десятку з показником $28,2 млн.
У звіті вказано, що жодна з вищезгаданих компаній не увійшла до 10% найбільш успішних за підсумками 2013 року.
Якщо брати період в 3 роки, то тут справи йдуть краще – середньорічний дохід на вкладений в CBS капітал за цей період склав 51,4%, Liberty Global -35,1%, а Estee Lauder добився показника в 35%. Ці три фірми увійшли до десятки найпривабливіших для інвесторів компаній в США.
Дослідження показало, що на тлі фінансової кризи в списку найбільш високооплачуваних директорів представники медіа стали витісняти глав фінкомпаній. У 2007 році з п’яти лідерів за цим показником чотири керували компаніями з фінансового сектора.
В середньому глави фінкомпаній в 2013 році заробили по $15,03 млн, що дозволило їм зберегти перевагу над представниками інших секторів. Річний дохід на вкладений капітал по сектору також виявився максимальним – 44%.
На другому місці – керівники телекомунікаційних фірм, що отримали трохи менше – $14,98 млн. При цьому їхні інвестори змогли отримати прибуток на вкладений капітал у розмірі всього 9,8%.
Дослідження проводилося серед 300 найбільших із представлених на біржі компаній США з річним виторгом не менше $8,7 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас