МОЗ оприлюднив концепцію нової системи охорони здоров'я: цікаві деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ оприлюднив концепцію нової системи охорони здоров'я: цікаві деталі

Казна та Політика
2465
Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило на своєму сайті проект розпорядження Кабінету міністрів про схвалення концепції нової системи охорони здоров’я.
Концепція, зокрема, визначає найбільш ефективним механізмом формування нової системи охорони здоров’я реалізацію основ європейської політики “Здоров’я 2020” шляхом комплексного підходу до зміцнення здоров’я, профілактики та раннього виявлення захворювань, здійснення контролю за перебігом захворювань та запобігання їх несприятливих наслідків, а також шляхом підвищення рівня добробуту населення.
Реалізація концепції передбачає, зокрема, розробку і впровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування, яке передбачає створення загальнодержавного пулу коштів на охорону здоров’я у вигляді страхового фонду. Це забезпечить об’єднання фінансових ресурсів для фінансування за видами медичної допомоги.
Крім того, передбачає введення договірних відносин між державою (уповноваженими органами) та установами охорони здоров’я, застосування методів планування та оплати медичної допомоги, орієнтованих на результат, а також залучення органів місцевого самоврядування до співфінансування закладів охорони здоров’я.
Концепція також передбачає стимулювання розвитку добровільного медичного страхування (ДМС) і розробки механізмів залучення населення до співоплати наданих послуг.
Крім того, автори концепції передбачають оновлення системи управління шляхом створення системи противаг у вигляді професійного самоврядування (лікарі, молодші спеціалісти з медичною освітою, провізори) та саморегульованих організацій постачальників медичної допомоги для чіткого врегулювання прав, обов’язків і відповідальності сторін, а також вдосконалення системи моніторингу та підзвітності.
Подальший розвиток первинної медичної допомоги (ПМД) буде заснований на засадах сімейної медицини, оптимізації мережі медичних закладів з урахуванням потреб населення та диференціації медустанов за інтенсивністю лікування та видами допомоги.
Крім того, планується впровадження системи управління якістю медичної допомоги, формування системи електронної охорони здоров’я та об’єднання інформаційних ресурсів галузі в єдине інформаційне поле, забезпечення ефективної фармацевтичної політики та інформаційно-комунікаційне забезпечення побудови нової системи охорони здоров’я.
Як повідомлялося, МОЗ ініціює впровадження в Україні механізму вільної професії лікаря, що передбачає, зокрема, індивідуальне ліцензування лікарів, а також їхні контрактні відносини з установами охорони здоров’я.
Міністр Олег Мусій планує, що нова концепція системи охорони здоров’я, яку розробляє МОЗ, найближчим часом буде винесена на розгляд уряду, після її прийняття протягом трьох місяців буде розроблено детальний план. Механізм повинен запрацювати до кінця 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас