Шельф РФ містить 25% світових запасів нафти й газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шельф РФ містить 25% світових запасів нафти й газу

Енергетика
1674
Російський шельф містить до 25% всіх невідкритих світових запасів нафти й газу, заявив міністр природних ресурсів і екології Сергій Донський, виступаючи в Раді Федерації в середу.
“Російський континентальний шельф – резерв нових відкриттів, один з найбільш важкодоступних в світі, але й один з найбагатших. За оцінкою експертів, на російському шельфі зосереджено до чверті всіх невідкритих світових запасів нафти й газу”, – зазначив Донський.
“Основний тягар вирішення непростої задачі геологічного вивчення шельфу ляже на плечі наших держкомпаній і їх партнерів. Для цієї мети ми здійснюємо прискорене ліцензування шельфу.
За останні кілька років кількість виданих ліцензій на шельфі збільшилася в три рази, відліцензовано 25% від усієї площі російського шельфу, майже 1,6 млн кв км.
Ліцензійними зобов’язаннями передбачені колосальні обсяги геологорозвідувальних робіт. До 2023 р. надрокористувачі повинні зробити 220 тис. погонних км сейсміки 2D, 38 тис. кв. км сейсміки 3D, пробурити 127 морських свердловин. Це серйозне завдання, але його реалізація дозволить кратно підвищити вивченість російського шельфу і відкрити нові унікальні та великі родовища нафти і газу”, – підкреслив Донський.
Росія вжила заходів з податкового та митно-тарифного стимулювання видобутку вуглеводнів на континентальному шельфі. Завдяки цьому для роботи на російському шельфі встановлені найсприятливіші в світі економічні умови, підкреслив міністр.
Освоєння важковидобувних і нетрадиційних запасів – “це не данина моді, а потужний резерв для інноваційного розвитку галузі та залучення до розробки нових покладів в районах традиційного нафтовидобутку”.
“Потенціал нетрадиційних джерел сировини колосальний. Лише по Баженівській свиті обсяг запасів на державному балансі може бути подвоєний. Але це можливо тільки за розробки та впровадження нових технологій рентабельної розробки таких запасів. Уряд приділяє велику увагу цьому питанню. Зокрема, вже вжиті заходи економічного стимулювання розробки нетрадиційних та важковидобувних запасів сировини. За оцінками Міненерго Росії, ефект від застосування пільг дозволить збільшити до 2032 р. щорічний видобуток нафти в середньому на 20 млн тонн, отримати за цей період понад $60 млрд податкових надходжень”, – пояснив Донський.
Відповідно до стратегії геологічної галузі до 2030 р. і держпрограми “Відтворення і використання природних ресурсів” Росія розраховує до 2020 р. збільшити розвідані запаси на 6 млрд тонн нафти, 12,6 трлн куб. м газу, 7 млрд тонн вугілля і близько 100 тис. тонн урану.
“Реалізація заходів підпрограми дозволить до 2020 р. покрити всю територію країни сучасними геологічними картами дрібного масштабу. Приріст вивченості перспективних районів території Російської Федерації і її континентального шельфу середньомасштабними геолого-геофізичними дослідженнями становитиме не менше 5% на рік. Буде досягнута 100% компенсація запасами з основних видів корисних копалин, що видобуваються”, – підкреслив міністр.
“Завдяки роботі поколінь геологів-нафтовиків Російська Федерація володіє значним потенціалом зростання нафтових запасів. Найбільш достовірні перспективні ресурси нафти, локалізовані на її території, складають 12,5 млрд тонн, а прогнозні ресурси, що характеризуються меншим ступенем вивченості, оцінюються майже в 50 млрд тонн. Вже розвіданої ресурсної бази, в принципі, достатньо, щоб забезпечити щорічний видобуток до 600 млн тонн нафти протягом наступних 30 років”, – зазначив Донський.
Росія володіє унікальним мінерально-сировинним потенціалом, будучи світовим лідером за запасами природного газу, входить до п’ятірки найбільших країн за запасами нафти, нікелю, золота, вугілля та залізних руд.
“Це природне багатство є природною конкурентною перевагою Росії, основою для забезпечення нашої мінерально-сировинної безпеки, гарантом стратегічних інтересів. Незважаючи на поглиблення диверсифікації економіки, мінерально-сировинний комплекс Росії продовжує відігравати значну роль у розвитку країни, забезпечуючи близько 50% доходів бюджету Російської Федерації, більше 70% експортних надходжень, робочі місця для мільйонів росіян у видобувних та суміжних галузях промисловості. Мінерально-сировинна база була і залишається основою для формування бюджету країни і збереження експортного потенціалу як мінімум на середньострокову перспективу”, – підкреслив міністр.
У 2009-2013 рр. в Росії відкрили більш ніж 250 родовищ вуглеводнів. Обсяги пошуково-розвідувального буріння збільшуються з 2009 р. на 1,15 млн погонних м на рік. Обсяги майданних і найбільш інформативних тривимірних сейсморозвідувальних робіт 3D збільшилися з 2009 р. майже в два рази.
На 1 січня 2014 р. в Росії діють близько 49 тис. ліцензій, з них на вуглеводневу сировину – 3295 ліцензій, на тверді корисні копалини – 4781 ліцензія, майже 40 тис. ліцензій – на геологічне вивчення та використання родовищ підземних вод.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас