Уряд має намір продати величезний виставковий комплекс «Експоцентр України» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд має намір продати величезний виставковий комплекс «Експоцентр України»

Казна та Політика
2204
Кабінет міністрів збирається виключити Національний комплекс «Експоцентр України» з переліку державного майна, яке не підлягає приватизації. З такою ініціативою в.о. керівника Держуправління справами Олег Чернецький звернувся листом до Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
Це перша спроба влади продати виставковий комплекс з усією прилеглою територією і нерухомістю. За даними Держуправління справами, загальна площа території «Експоцентру» становить 286,3 га, на якій розташовано 180 будівель та споруд, 20 з яких мають статус історико-культурних пам’яток. Щороку тут проходять понад 80 міжнародних та спеціалізованих виставок, переважно за підтримки уряду.
Мотиви продажу
З якої причини Кабмін хоче продати «Експоцентр» в Держуправлінні справами не уточнюють. Найімовірніше, всьому виною останні фінансові невдачі підприємства. Причому розпочалися неприємності після передання комплексу з безпосереднього підпорядкування уряду у відання Держуправління справами. При переході під крило Держуправління на рахунках виставкового комплексу було понад 20 млн грн. Але вже через декілька років компанія стала отримувати збитки: у 2005 р. вони становили 5 млн грн, а за підсумками 2008 р. – 12,6 млн грн. Враховуючи неприбутковість підприємства, вишукувати кошти для підтримки життєдіяльності павільйонів і території виставки стало все складніше. Більше того, в «Експоцентру» регулярно трапляються заборгованості із зарплаті перед співробітниками і борги за послуги перед підрядниками. Тільки за останній рік проти «Експоцентру» було подано декілька судових позовів переважно від охоронних фірм, з якими підприємство не розплатилася. За одним із позовів Господарський суд Києва в квітні прийняв рішення виплатити охоронному підприємству близько 500 тис. грн, за іншим в березні – близько 100 тис. грн.
До того, як один з найбільших у Європі виставкових центрів опинився в настільки поганому стані, уряд мав намір зробити його одним з найбільш успішних у світі. У листопаді 2004 р. Кабмін затвердив комплексну програму розвитку «Експоцентру», розраховану до 2010 р. включно. Документом передбачалося, що за шість років на модернізацію виставкових потужностей і будівництво нових павільйонів в цілому буде витрачено понад 2,5 млрд грн. Причому лише п’яту частину хотіли взяти з держбюджету, а решту залучити з інших джерел, у тому числі від інвесторів. Мінекономрозвитку було доручено знайти кошти для «Експоцентру», провівши переговори з банками та міжнародними фінансовими організаціями. Але фінансування за програмою так жодного разу і не проводилося. Досі на сайті комплексу розміщена інформація про проект нового павільйону, вартість якого становить більш ніж 200 млн грн.
Неосяжні масштаби
Можливу вартість столичного «Експоцентру» в уряді поки що не називають. Не беруться прогнозувати її й експерти. Такі розрахунки не робилися і раніше, оскільки не було намірів продати держоб’єкт з територією, порівнянною, наприклад, з князівством Монако.
У 2008 р. структурам бізнесмена, а нині народного депутата Вадима Новинського було передано 80 га землі поблизу «Експоцентру» в Голосіївському районі Києва. Цю ділянку він отримав як компенсацію за вимушений переїзд з Троїцької площі навпроти НСК «Олімпійський» на вимогу київської влади. Тоді експерти оцінювали ділянку Новинського в $400 млн. Враховуючи близьке розташування цієї ділянки до «Експоцентру», вартість останнього потенційно може сягати $1,4 млрд без урахування нерухомості.
Якщо «Експоцентр» все ж викреслять зі списку об’єктів, що не підлягають приватизації, ще буде потрібний час, щоб внести підприємство до графіку продажу держвласності. Тому станеться це нескоро. Враховуючи, що деякі об’єкти «Експоцентру» представляють культурну цінність, демонтувати будови новий власник не зможе. Не зможе він і використовувати територію під забудову житлової нерухомості. Свого часу такі спроби були, але успіхом вони не увінчалися через необхідність змінювати цільове призначення землі. На думку директора аналітичного центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка, доцільність приватизації «Експоцентру» можна буде визначити тільки після того, як будуть зрозумілі її умови.
Ростислав Шаправський
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас