Російський бізнес програв боротьбу за офшори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський бізнес програв боротьбу за офшори

Світ
2436
Бізнес не зміг переконати Мінфін змінити концепцію закону про контрольовані іноземні компанії – ключового документа в боротьбі з офшорами. У проекті, що надійшов до уряду, залишилася вимога заплатити податки з усіх зарубіжних активів, в яких у російських бенефіціарів є хоча б 10%.
Мінфін вніс в уряд доопрацьований проект закону про контрольовані іноземні компанії (КІК) (копія документа є у РБК). Його розробили після оголошеної Володимиром Путіним у грудні минулого року кампанії по деофшоризацію економіки. За дорученням президента уряд повинен підготувати підсумковий варіант законопроекту до 15 липня, пояснив РБК голова профільного департаменту Мінфіну Ілля Трунін.
Перша версія проекту була опублікована 18 березня, вона викликала активну полеміку в бізнес-колах. Свої пропозиції з доопрацювання закону до Мінфіну направили Торгово-промислова палата, “Ділова Росія” і РСПП. Деякі з них були враховані, але основна вимога документа, проти якої виступали компанії, залишилася незмінною.
Мінфін пропонує зобов’язати юридичні особи та громадян заплатити податки з нерозподіленого прибутку іноземних компаній з офшорних юрисдикцій, в яких вони мають від 10% статутного капіталу. Ділові організації ратували за підвищення порога контролю до 50%. У законопроекті, внесеному до уряду, він залишився на колишньому рівні.
Зберігся в підсумковому варіанті і такий важливий для бізнесу момент, як обов’язкове повідомлення податківців про володіння хоча б 1% в КІК, при тому, що “Ділова Росія” пропонувала підняти поріг до 25%, а ТПП – взагалі відмовитися від повідомлень. Єдиний виняток буде зроблено для компаній, які торгуються на міжнародних біржах.
Проте Мінфін вирішив відмовитися від окремого чорного списку офшорів. Про значне розширення (зараз у ньому 41 країна) переліку заборонених юрисдикцій в Мінфіні дійсно думали. Так, 23 квітня заступник міністра фінансів Сергій Шаталов, який курирує цей проект, говорив на конференції Асоціації європейського бізнесу, що Мінфін розробляє новий список офшорів, до якого увійде понад 60 країн, розповідав раніше РБК учасник конференції. Багато хто побоювалися, що до нього потрапить Кіпр.
“Ми розуміли, що цей список повинен бути або дуже широким, що навряд чи можливо, або фрагментарним. Якщо ми будемо говорити, що туди входить країна Х, але не всі організації, які можуть бути там зареєстровані, а тільки певні фонди, трасти та спецрежими, це дуже складно”, – пояснив РБК Трунін.
За його словами, чорний список використовують тільки Італія і Казахстан, в той час як більшість країн застосовує “білий” список. У законопроекті це враховано. Компанію не можна буде визнати контрольованою, якщо вона зареєстрована в країні, яка не надає пільговий режим оподаткування доходів.
Відповідний “білий” список Мінфін підготує.
Поступкою бізнесу можна назвати і порядок визначення частки володіння в контрольованій компанії. Раніше Мінфін наполягав, що якщо не можна визначити частку конкретного бенефіціара, то податок на прибуток йому потрібно буде заплатити, як ніби він володіє всією компанією. Тепер мова йде про обчислення прибутку КІК пропорційно до кількості учасників або у відповідності з внутрішніми документами цієї контрольованої іноземної компанії.
Ще одне послаблення – Мінфін не буде вважати компанію контрольованою, якщо бенефіціар володіє нею через компанію, яка торгується на біржі або входить до списку країн, що не надають пільговий режим оподаткування доходів.
Великий бізнес насторожено ставиться до пропозицій Мінфіну. “(Законопроект – РБК), в першу чергу, має бути спрямований на прозорість, підвищення якості управління, розширення форматів структурування угод та бізнесу і т. д. На сьогодні ця велика частина деофшоризації пропадає, на перший план виходить фіскальна частина”, – сказав РБК співвласник “Ренови” Віктор Вексельберг.
“Деофшоризація – процес нормальний і природний. Інша справа, що проект закону містить технічні перегини. Але, мені здається, з цих питань ми достукаємося до уряду”, – оптимістичний основний власник холдингу “Інтеррос” Володимир Потанін. РСПП новий проект поки не коментує.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас