В Криму залишився тільки "Надра Банк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Криму залишився тільки "Надра Банк"

Фондовий ринок
2482
Регулятор зобов’язав українські банки згорнути діяльність на півострові до 6 червня.
Однак будь-яку заборону можна обійти, якщо є велике бажання і великі гроші.
Анексований півострів покинули всі українські банки, крім одного.
“Надра Банк” Дмитра Фірташа вивчає можливість продовжити працювати в Криму, незважаючи на заборону Нацбанку.
Мабуть, занадто велика спокуса отримати на обслуговування майже 2 млн банківських клієнтів півострова за фактичної відсутності конкурентів.
За словами джерела на банківському ринку, “Надра” розглядає мінімум два варіанти легалізувати свою присутність у Криму.
Перший – зареєструвати новий банк в Москві, і перевести на нього через продаж вже наявний банківський бізнес на окупованій території. Недолік такого варіанту – необхідність вносити до капіталу мінімум 300 млн рублів і тривала процедура реєстрації в Центробанку РФ.
Другий варіант – створити консорціум з будь-яким дрібним московським або краснодарським банком. Така схема менш затратна, і може бути реалізована в більш стислі терміни.
Суть подібного альянсу в наступному. Невеликий банк, якому не страшні міжнародні санкції, надає в користування свою банківську ліцензію. Український банк-партнер передає йому всі свої відділення і клієнтів, а також надає фінансування.
“Український банк, який хоче залишитися в Криму, може перепродати відділення та змінити вивіску, залишивши модель бізнесу і технології. У Фірташа хороші зв’язки в Москві. По суті, він російський бізнесмен”, – говорить партнер інвесткомпанії Goldman Milestone Group Дмитро Шестаков.
Після того, як Росія окупувала територію Криму, в “Банку Росії” стверджували, що нададуть місцевим банкам а також філіям термін до 1 січня 2015 року, щоб перереєструвати свій бізнес на півострові за російськими законами. А до цього вони нібито могли б працювати на півострові без ліцензії Центробанку РФ.
Таким правом скористалися поки що лише два дрібних екс-українських банки – “Морський” і ЧБРР, від початку “прописані” у Криму. “Менеджмент і акціонери цих банків завжди були проросійськи налаштовані”, – стверджує один з кримських банкірів.
Однак незабаром Росія почала масові “зачистки” відділень українських банків на півострові.
Ще в середині квітня, у зв’язку з законодавчими колізіями, припинили обслуговувати клієнтів в Криму найбільші Укрсоцбанк і Приватбанк.
13 травня Банк Росії досить вибірково ввів заборону на роботу в Криму спочатку для шести українських фінустанов, а 26 травня вигнав з півострова ще дев’ять банків. Хоча багато хто з них фактично згорнули роботу на окупованій території ще до цього.
Як відомо, 6 травня НБУ своєю постановою № 260 заборонив працювати в Криму всім українським банкам, і зобов’язав їх закрити відділення на окупованій території протягом місяця. Тобто, до 6 червня.
Переважна більшість банків скористалися цим правом достроково. Достроково припинили обслуговувати клієнтів в Криму навіть Сбербанк Росії і ВТБ, які належать сусідній державі.
Так, клієнти “Сбербанку” з 6 травня не можуть вносити готівку в касу кримських відділень, а погасити кредит мають змогу тільки на материку. Закрив усі відділення на півострові і російсько-кіпрсько-український “Альфа банк”.
“Постанова НБУ № 260 забороняє українським банкам мати кореспондентські відносини з банками, які здійснюють діяльність на території АРК і Севастополя. Банки, які не виконують постанову, опиняться в ізоляції в частині проведення розрахунків. Зі свого боку, НБУ однозначно буде застосовуватиме до них заходи впливу”, – вважає партнер ЮФ “КПД Консалтинг” Микола Доленко.
“Перелік санкцій до порушників вимог НБУ включає відкликання ліцензії на здійснення банківської діяльності”, – попереджає партнер адвокатського об’єднання “СК ГРУП” Юлія Курило.
Втім, для спішного відходу з півострова існує причина навіть більш вагома, ніж рішення НБУ. “За міжнародним правом банки, які працюють в Криму, потрапляють під санкції США та ЄС”, – пояснює колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко.
З близько 70-ти українських фінустанов, що мають філії на півострові, до останнього часу в Криму продовжували працювати всього три великих гравці – “Надра Банк”, “Дельта банк” і Укрсиббанк.
Порівняно довго вагався ПУМБ Ріната Ахметова. Згодом він також достроково згорнув свої відділення на півострові, але пропонує кримчанам гасити кредити в рублях через офіси будь-якого російського банку, розташованого на території півострова.
А з понеділка 26 травня діяльність “Дельта банку” і Укрсиббанку опинилися під забороною з боку Центробанку РФ.
Таким чином, в Криму продовжує працювати лише один більш-менш помітний український гравець – “Надра Банк” Дмитра Фірташа. Там навіть продовжують видавати готівкові гривні.
У Сімферопольському відділенні “Надра” стверджують, що працюють у звичайному режимі, а банкомати наповнені готівкою. Обороти, мабуть, не надто великі. Банк встановив добовий ліміт на зняття грошей “в одні руки” – 1,5 тис грн.
Крім “Надра” і двох колишніх українських банків, в Криму з моменту окупації вже з’явилися такі дрібні російські банки-камікадзе.
Наприклад, “Російський національний комерційний банк” (РНКБ), Крайінвестбанк, Генбанк, “Джаст банк”, банк “Першотравневий”, Владікомбанк і банк “Рубльов”. Очевидно, їхня модель передбачає можливість працювати навіть після накладення санкцій з боку світової фінансової спільноти.
Які плани Фірташа, нам невідомо. Схоже, що менеджери олігарха хочуть не тільки зберегти діючий банківський бізнес в Криму, а й збільшити його під прикриттям окупаційного режиму.
За даними джерел ЕП, кредитний портфель “Надра Банку” в Криму становить 0,5 млрд грн. Загальна заборгованість кримських клієнтів перед українськими банками, за даними асоціації “Кримський банківський союз”, близько 20 млрд грн. Тож місткість ринку фінансових послуг спокусливо велика.
Швидше за все, борги кримчан перед українськими банками можна буде скупити з хорошим дисконтом.
За оцінками деяких банкірів, кредитні портфелі “фізиків” на півострові можна буде скупити і за 20-30% від номіналу. При цьому мова йде не про проблемну заборгованість, а про платоспроможних позичальників.
Багато наших фінансистів напевно захочуть позбутися від потенційно безповоротної заборгованості.
Наприклад, Укрсиббанк останні два тижні проводив цікаву акцію – пропонував своїм позичальникам гасити кредити достроково з дисконтом 40%. Біля відділень банків навіть спостерігалися черги з охочих отримати таку суттєву знижку.
Поки що незрозуміло, хто візьметься за такий цікавий проект – скупку транскордонних боргів. Але напевно, якщо буде знайдена юридична формула переуступки, це вкрай вигідний бізнес. Чи заробить на цьому єдиний український банк, що залишився на півострові? Цілком імовірно.
Крім того, на сьогодні в Криму абсолютно вільний картковий ринок і ринок еквайрингу. На півострові не працює жоден POS-термінал. Той, хто першим запропонує торговцям послугу еквайрингу, може отримати на обслуговування багатомільярдні обороти.
“Зараз карти в Криму ніде не приймають (крім банкоматів “Надра Банку”, і тільки для клієнтів цього банку. – ЕП), навіть в торгових мережах”, – говорить один з банкірів. Без банківського “пластику” залишилися також пенсіонери, які шикуються в довгі черги, щоб отримати допомогу готівкою.
Бажання Фірташа залишитися в банківському бізнесі на півострові пояснюється ще й наявністю тут його великих підприємств. Так, тільки на “Кримському титані” і “Кримському содовому заводі”, які належать олігарху, працює 9 тис людей. Для півострова це бюджетоутворюючі заводи.
Як показали останні події, відбирати заводи у Фірташа ніхто не збирається. Зарплатні проекти цих підприємств обслуговує “Надра Банк”.
Щоправда, за нинішнім законодавством банк вже не зможе напряму кредитувати кримський бізнес Фірташа. Навряд чи це захочуть робити і великі російські банки, які бояться потрапити під міжнародні санкції. Тому Фірташу, швидше за все, знадобиться власний банк на півострові.
Цей банк може перетворитися на найбільшу фінансову установу Криму. Правда, не під вивіскою “Надра”, а під чуйним контролем менеджменту установи.
До речі, підшукати керуючого банківським бізнесом в Криму йому буде не так складно. Деякі заступники голови “Надра Банку” мають російське громадянство, і можливо готові піднімати банківську “цілину” на півострові.
Щоправда, залишився маленький юридичний казус.
Для реалізації настільки масштабних планів, якщо група зважиться на них, Фірташу належить отримати “добро” з боку Нацбанку. А той навіть за відсутності юридичних зв’язків між українським “Надра Банком” і його кримсько-російською “дочкою”, може ввести санкції проти банківського бізнесу олігарха.
Хоча, зважаючи на ім’я нового президента, ситуація могла змінитися.
Офіційно “Надра” не відповіли, чи надовго банк має намір залишатися на півострові.
“Постановою правління НБУ № 260 від 6 травня 2014 року банкам України було заборонено відкривати відокремлені підрозділи на території АРК і міста Севастополя.
Також регулятор вимагає впродовж місяця з дня набрання постановою чинності забезпечити закриття відокремлених підрозділів, що знаходяться на території АРК і міста Севастополя, про що доручив повідомити Національному банку України”, – коментує прес-служба “Надра Банку”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас